Májtisztítás máriatövissel

Májtisztítás máriatövissel is lehetséges. De miért van erre szükség és miért éppen ezt a növényt hívjuk segítségül? A máriatövis – ez az őszirózsafélék családjába tartozó lágyszárú növény – ugyanis gyógynövény is. Számos jótékony hatása mellett a máj méregtelenítésénben is fontos szerepet játszik. E jótékony hatását már a népi gyógyászatban is ismerték, és alkalmazták.

Májtisztítás máriatövissel

A máriatövis szilibinin tartalmának köszönheti méregtelenítő hatását, mely segítségével megszünteti a májszövetek elhalását, ami a máj zsugorodását idézi elő. A benne található antioxidánsok pedig semlegesítik a májsejtekben lebomló méreganyagokból keletkező szabadgyököket, valamint megakadályozza a méreganyagok bejutását a májsejtekbe.

Érdekesség: még a gyilkos galóca okozta életveszélyes mérgezés esetén is segítség, ugyanis képes lebontani a gomba mérgeit, ezáltal megakadályozva a májsejtek pusztulását.

Nemcsak méregteleníti a májat, de annak regenerálódását is segíti. Ezen hatásának köszönhetően a különböző méregtelenítő- és fogyókúrák esetében is hatékony segítség lehet. Azonban nemcsak a májtisztításban van fontos szerepe, hiszen egyéb betegségek kezelésénél is segítségül hívhatjuk.

Máriatövis hatása a szervezetre

A máriatövis kivonatok és egyéb készítmények ugyanis a máj betegségein túlmenően az emésztéssel kapcsolatos problémák kezelésére is kiválóan alkalmazható. Helyreállítja a nem megfelelő vérnyomást és a cukorbetegség kezelésében is segítség lehet. Kúraszerűen alkalmazva javul az epe működése, csökken a fáradság érzés, tökéletesedik a szervezet méregtelenítő működése és az emésztés is javul.

Mikor alkalmazzuk?

Alkalmazása leginkább krónikus gyulladásos májbetegségek – pl. hepatitis – és degeneratív folyamatok – pl. zsírmáj-szindróma – kezelésére használatos. Fogyasztása akkor is ajánlott, ha életmódunk miatt a szervezet méreganyagokkal telítődött és javasolt annak méregtelenítése. Ez utóbbi esetben évente egyszer-kétszer érdemes méregtelenítő kúrát tartani az egészéges máj működésének támogatására. Szerencsére a májunk képes regenerálódni, de nem árt, ha segítjük is ezt a folyamatot.

Ellenjavallat: termes és szoptató kismamák ne alkalmazzák és gyerekeknek sem javasolt.

A frissen vágott máriatövist is használhatjuk, de különböző formákban – kapszula, kivonat, por stb. – is elérhetők a termékek drogériákban, herbáriákban és webáruházakban egyaránt. Az interneten a különböző termékek a webshopok termékei között össze is hasonlíthatók. Ráadásul részletes leírással tájékozódhatunk is róluk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom