Májtisztító kapszula

Májtisztító kapszula többféle is található a különböző drogériák, herbáriák, patikák és webshopok kínálatában. Viszont mindnek a fő összetevője a máriatövis. Ez a gyógynövény ugyanis leginkább májvédő hatásáról ismert, bár számos egyéb jótékony hatással rendelkezik ezen túlmenően is. Ez a lila virágú, az őszirózsafélék családjába tartozó bogáncsféle már a hagyományos kínai gyógyászatban is több ezer éves múltra tekint vissza. A Földközi-tenger vidékeinek sziklás hegységeiben őshonos, korábban gyomnövényként tekintettek rá. A természetben, vadon jellemzően meleg, napos területeken, tápanyagban gazdag talajon fejlődik legjobban. Napjainkra azonban már szinte az egész világon termesztik értékes magjaiért, amit főleg gyógyászati célokra hasznosítanak.

Bár a növény minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Májtisztító kapszula

A máj tisztításáért és egészségének megőrzéséért elsősorban a termésben és a magjaiban található szilimarin nevű komplex hatóanyag a felelős. A máriatövismagok kivonatából készítik – többek között – a májvédő kapszulákat is.

A kapszulák különböző kiszerelésben és hatóanyag tartalomban kaphatók az üzletekben. A máriatövis kapszulák szilimarin hatóanyaguknak köszönhetően hozzájárulnak a máj és az epe egészségének megőrzéséhez. Ugyanis a máj felelős a belek által felszívott tápanyagok feldolgozásáért. Kivezeti a salakanyagokat, lebontja a hormonokat és epét termel. Itt raktározódnak a vitaminok, ásványi anyagok és a vas is. Ezenkívül szabályozza a vér összetételét, hogy kiegyensúlyozza a fehérjét, a zsírokat és a cukrokat. A méreganyagokat is eltávolítja a vérből, továbbá lebontja az alkoholt és a gyógyszereket is. Éppen ezért érdemes időnként a májunkat is méregteleníteni a felhalmozódott káros anyagoktól.

A májvédő kapszulák nemcsak már fennálló betegségek kezelésében, de a máj egészségének megőrzésében is használhatók. Éppen ezért méregtelenítési folyamatok során is alkalmazható kiegészítő kezelésként. Fogyókúrás- és diétás étrendek kiegészítője is lehet.

Érdemes tudni: A máriatövis a mérgezések – még a nehézfém-, és gombamérgezések – esetében is hatékony segítség.

Melyik a legjobb májtisztító kapszula

Sokféle májvédő kapszula megtalálható a kereskedelemben. Azonban, hogy melyik a legjobb máriatövis kapszula, azt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Nem mindegy ugyanis, hogy megelőzésre vagy betegségre szedjük-e. Ez utóbbi esetben pedig érdemes – főleg egyéb fennálló betegségekre szedett gyógyszerek használata esetén – kezelőorvossal konzultálni is a máriatövis kapszula használatát megelőzően.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom