Máriatövis allergia

máriatövis allergia szempontjából igen érdekes növény. És nemcsak ebből a szempontból, hiszen ez a májvédő hatásáról ismert gyógynövény rendkívül jótékony hatású. Már évezredek óta ismert és alkalmazott. A kínai és görög orvosok is éltek jótékony hatásával. Az őszirózsafélék családjába tartozik és a Földközi-tenger vidékén őshonos, de a világ sok országában termesztik értékes magjaiért.

Hazánkban – ahol őszbogáncs, szamárkóró, de boldogasszony tövise és pápafű néven is ismert – szintén egyéves növényként termesztik. Meleg- és szárazságkedvelő, vadon is találkozhatunk vele.  Erdőszéleken, réteken, mezőkön gyakori, de kertekbe is ültethető. Már a népi gyógyászatban is fontos szerepet töltött be. Elsősorban epe- és májproblémák kezelésére használták. Bencés szerzetesek a 15. században rájöttek arra, hogy mérgezések ellen is hatásos segítség.

Azon kevés növények egyike, melynek minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Máriatövis hatása

A máriatövis hatása nemcsak májvédő funkciójában merül ki, mivel egyéb betegségek kezelésére, megelőzésére is használható. Az epeproblémákon túl, hatékony a bőrproblémák – különösen a pikkelysömör, ekcéma, aknék – kezelésénél, de szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és koleszterinszint csökkentésére is alkalmazható. Fogyókúrák és méregtelenítő kúrák remek is kiegészítője lehet. Mivel a máj tisztítása is része a méregtelenítésnek. Érdemes nemcsak már kialakult betegség során, hanem – májvédő hatását kihasználva – megelőzés gyanánt is alkalmazni kúraszerűen.

Máriatövis allergia, ellenjavallat

Máraitövis allergia viszonylag ritkán fordul elő. A készítményekkel szembeni érzékenység is ritka. Ha mégis előfordul az alábbi tünetekkel lehet számolni: puffadás, hasfájás, hasmenés, hányinger.

Az őszirózsafélékre allergiások esetében azonban érdemes fokozottabban odafigyelni a készítmények használata előtt. Mivel náluk allergiás reakciók léphetnek fel.

Azonban a máriatövis allergia esetében is alkalmazható. Évről évre egyre több az allergiás ember. A kellemetlen tünetek szinte bármikor és bármelyik időszakban előfordulhatnak. Az allergének hatására a szervezet hisztamint termel, hogy csökkentse a kellemetlen tüneteket. A máj felel a testben zajló méregtelenítő folyamatokért, így a tisztítókúráknak fontos szerepe lehet abban, hogy örökre megszabaduljunk az allergiától.

A máriatövis az egyik legjobb méregtelenítő gyógynövény, hiszen gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ami megakadályozza a hisztamin felszabadulását. A máriatövis emellett antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, mellyel támogatja a máj méregtelenítő munkáját, hiszen semlegesíti a szervezetben a szabad gyököket.

A termékek vásárlása

A különböző kiszerelésű készítmények – kapszula, por, őrlemény, tea, kivonat, cseppek – formájában gyógyszertárakban, drogériákban, herbáriákban és webáruházakban is elérhetők. Az orvosi rendelvényre kapható gyógyszerek kizárólag gyógyszertárban kaphatók.    

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom