Tartalomjegyzék
A máriatövis, articsóka is rendkívüli hatású növények. A máriatövis – ez az őszirózsafélék családjába tartozó növény – vadon főleg a mediterrán száraz, meleg vidékeken terem. Hosszú évezredek óta ismert növény. Jótékony hatását már a kínai orvoslásban is alkalmazták. A Földközi-tenger vidékén őshonos, de mára a világ számos pontján termesztik értékes magjaiért. Hazánkban vadon is megterem – erdőszéleken, mezőkön, utak mentén gyakran találkozhatunk vele – de termesztik is, és kiskertekben egyaránt ültethető. Fontos gyógyszeripari alapanyag, melynek minden részét feldolgozzák. A benne található szilimarin a máriatövis legfőbb hatóanyaga.
Articsóka
Az articsóka a fészkesvirágúak családjába tartozó növény. Összetétele és tulajdonságai olyan kellemesek, hogy megelégedéssel töltik el még a legkifinomultabbak ízlését is. Mindemellett jelentős gyógyító hatással is bír. Étkezési célra már régóta használják, hiszen már az egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték. Európában – főleg Franciaországban – csak a középkor alkonyától és a reneszánsztól kezdve, Toscanából és Veneto tartományból indult hódító útjára.
Máriatövis, articsóka
A máriatövis legfontosabb hatóanyaga a benne található szilimarin. Főleg májvédő hatása jelentős. Elsősorban a májtisztítás vagy már kialakult májkárosodás, májbetegségek kezelésére megoldást keresőknek javasolható különböző formákban az alkalmazása. Segít a májszövetek regenerálódásában – a májszövetek károsodása a májzsugort idézheti elő – de számos egyéb betegség kezelésében, megelőzésében egyaránt szerepet játszik. A máriatövisben található antioxidáns semlegesíti a májsejtekben lebomló méreganyagokból keletkező szabadgyököket, valamint megakadályozza a méreganyagok bejutását is a májsejtekbe. Emiatt a különböző méregtelenítő- és fogyókúrák esetében is hatékony segítség lehet.
Az articsóka erényének titka a cinarinban rejlik. Ez az aromás anyag a keserű ízt és a gyógyító tulajdonságot egyaránt megadja neki. Találhatók még benne fehérjék, a cukorbetegek által is fogyasztható cukrok, A-, B1-, B2- és C-vitamin, valamint ásványok – főleg kalcium, mangán, foszfor, vas, réz, nátrium, kálium és cink – számos enzim és rost egyaránt.
Az articsóka fogyasztásának a máj látja a legtöbb hasznát, ugyanis epehajtó és epekiválasztást serkentő, vértisztító és vércukorszintcsökkentő hatása miatt. Kedvez az emésztési folyamatoknak is, köszönhetően enyhe hashajtó hatásának. Vértisztító hatása egyidejűleg a vesékben is érvényesül. Koleszterinszint csökkentő hatását is kimutatták.
Máriatövis, articsóka kapszula
A máriatövis, articsóka kivonatot tartalmazó kapszulák a növények együttes hatását erősítik.
Fogyasztása jótékonyan hat:
- a májsejtek regenerálódására
- a májtisztításban is segítenek
- hozzájárul az emésztés és a bélrendszer megfelelő működéséhez
- segít az emésztési nehézségek – teltségérzet, puffadás, émelygés – megelőzésében
- az epekiválasztás elősegítésére
- anyagcsere betegségek megelőzésére
- magas koleszterinszint csökkentésére
- elhízás, hasi úszógumik esetében is
E két növény kivonata együtt pedig még a másnaposság kezelésében is hatékony segítség.
Ellenjavallat: termes és szoptató kismamák ne alkalmazzák, mivel csökkenti a tej termelődését és gyerekeknek sem javasolt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Artics%C3%B3ka
Vissza a kategória cikkeihez