Máriatövis ellenjavallat

A máriatövis ellenjavallat szempontjából szerencsére nem zár ki sok mindent, de érdemes odafigyelni rá. Ez az őszirózsafélék családjába tartozó növény a Földközi-tenger vidékén őshonos, kedveli a meleget és a szárazságot is jól viseli. Hazánkban őszbogáncs, szamárkóró, de boldogasszony tövise néven is ismert. Vadon is megtalálható, erdőszéleken, réteken, mezőkön, utak mentén egyaránt előfordul. Hazánkban egyéves növényként termesztik, de kiskertbe is ültethető. Gyógyászati jelentősége többezer éves múltra tekint vissza, hiszen már a kínai orvoslásban is fontos szerepet töltött be. Hazánkban a 15. században jöttek rá bencés szerzetesek, hogy ez a növény mérgezések ellen is hatásos.

Máriatövis hatása

A máriatövis az egyik legismertebb májvédő gyógynövényünk, mely fontos gyógyszeripari alapanyag. A növény minden része felhasználható.  A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki. A máriatövismag tartalmazza a szilimarin nevű vegyületet, mely a máriatövis legfőbb hatóanyaga.

A máriatövis hatása régóta ismert és már a népi gyógyászatban alkalmazott volt. Elsősorban májproblémák, májkárosodás megelőzésére, kezelésére alkalmazzák. De epe- és bőr problémák, szív-és érrendszeri megbetegedések esetén is használható.

Számos formában – tea, kapszula, kivonat, por, őrlemény – megtalálható, de értékes magjaiból olaj és liszt is készül.

Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, jelentős az antioxidáns tulajdonsága is. Mérgezések – még a nehézfém-, és gombamérgezések – esetében is hatékony segítség.

Máriatövis ellenjavallat

A készítményekkel szembeni mellékhatások viszonylag ritkán fordulnak elő. Ezek az alábbiak lehetnek: puffadás, hányinger, hasmenés.

Az őszirózsafélékre allergiások esetében, érdemes fokozottan odafigyelni, mert esetükben allergiás panaszok léphetnek fel.

Az aktív hatóanyagban gazdag magok ugyan nem mérgezőek, de érdemes orvossal konzultálni a használatukról – főleg egyéb rendszeresen szedett gyógyszer esetében. Terhes és szoptató kismamáknak nem ajánlott. Gyerekeknek sem javasolt. Valamint epeutak elzáródása és ösztrogéndominancia esetén sem.

Máriatövis termékek vásárlása

A különböző kiszerelésű termékek: kapszulák, kivonatok, őrlemények, teák gyógyszertárakban, drogériákban, herbáriákban és webáruházakban is elérhetők. Akár össze is hasonlíthatók az ár összehasonlító weboldalakon.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom