Máriatövis felhasználása

máriatövis felhasználása a teljes növényre kiterjedhet, mivel azon kevés növények közé tartozik, melynek minden része felhasználható. A máriatövis a Földközi-tenger vidékén őshonos, de már a kínai orvoslásban is nagy szerepe volt. Az egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték. Hazánkban csak a 15. századtól vált ismertté gyógyító hatása is. Azelőtt gyomnövényként ismerték, zöldségként használták és ennek megfelelően minden részét fogyasztották. Az őszirózsafélék családjába tartozó növény vadon a szárazabb, melegebb területek erdőszélein, réteken, utak mentén is megtalálható.

Máriatövis

Mára azonban nemcsak vadon találjuk meg, hiszen kertekbe is ültethető, de értékes magjaiért termesztik is. Gyönyörűszép lila virágai június-júliusban nyílnak, 68 cm átmérőjűek, fészekvirágzatba rendeződnek. A fészkeket szúrós pikkelyek borítják. Közepesen burjánzó növény, mely akár a 1,5-2 méteres magasságot is elérheti. Termését szúrós mivolta miatt kombájnnal gyűjtik be.

Ez a gyógynövény leginkább májvédő hatásáról ismert, de számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik.

Máriatövis felhasználása – egykor

Hazánkban egyéves növényként termesztik, és a növény minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki. A máriatövismagban található szilimarin, a máriatövis legfőbb hatóanyaga, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek.

Már a népi gyógyászatban is ismerték és alkalmazták, főleg epe- és májpanaszok kezelésére. Főleg teaként fogyasztották és a magjait rágták el. De az alacsony vérnyomás ellen a magokat porrá őrölve alkalmazták.

Máriatövis felhasználása – napjainkban

Mára már számos terméket készítenek a kivonatából. Elsősorban teaként és kapszulaként ismert, de megtalálható olaj, kivonat, cseppek, por vagy őrlemény formájában is.

Magjából olajat készítenek, de forrázva teának is készíthető.

A máriatövis különböző kiszerelésű kapszulák formájában is elérhető. Ezek segítenek a máj és az epe egészségének megőrzésében. Főleg májtisztítás, méregtelenítés során alkalmazzák. De hozzájárul a májsejtek regenerálódásához is.  

Értékes hatóanyagai őrlemény- vagy por formájában is elérhetők. Akárcsak a mag, az őrlemény is elkészíthető teának is.

TIPP: Ha a gyökerét fehér borban áztatjuk, kiváló étvágygerjesztőt kapunk. A zsenge, tavaszi hajtásai pedig salátákhoz használható fel.

Máriatövis más gyógynövényekkel

Számos termék egyéb gyógynövényekkel együtt készül, ilyen például a máriatövis articsóka kapszula, vagy a homoktövis és máriatövis együttesen alkalmazva. Ezeknél a különböző gyógynövények jótékony hatásai együttesen érvényesülnek a termékben.

Érdemes ezek fogyasztását megelőzően kezelőorvossal konzultálni a használatukról. Főleg egyéb rendszeresen szedett gyógyszerek esetében. Mert bár étrendkiegészítők, de nem árt informálódni az egyéb gyógyszerek és ezek egymásra gyakorolt hatásairól.

Viszonylag ritkán lépnek fel mellékhatások a fogyasztása során. Ezek leginkább az alábbi tüneteket okozhatják: hasmenés, puffadás, hányinger.

A különböző összetételű és kiszerelésű termékek a drogériákban, herbáriákban és webáruházakban is elérhetők. A webáruházak termékei – kiszerelésekkel, összetevőkkel, árakkal – akár össze is hasonlíthatók a különböző portálokon.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom