Máriatövis fogyás

A máriatövis fogyás szempontjából sem elhanyagolható. Ennek a gyógynövénynek a hatása már évszázadok óta ismert és alkalmazott is a népi gyógyászatban. Bár elsősorban májvédő hatásáról ismert, számos egyéb megbetegedés kezelésére, megelőzésére használható. A máriatövis – ez az őszirózsafélék családjába tartozó növény – a Földközi-tenger mediterrán vidékein őshonos, de számos helyen termesztik világszerte. Lila bogáncsszerű virágainak a magja ugyanis rendkívül értékes, a szilimarin nevű anyagot tartalmazza, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek. Ugyanis ez a vegyület felelős a májvédő hatásáért.

Míg régen vadon nőtt, napjainkra világszerte termesztett gyógynövény, de kiskertekbe is ültethető. Azon kevés növények közé tartozik, melyek minden része felhasználható. Használatát nemcsak betegségek kezelésére, de egészségmegőrzés gyanánt is alkalmazzák.  

Máriatövis fogyás

A máriatövis hatása főleg a májvédő hatásában nyilvánul meg. Elsősorban májkárosodás, májbetegségek kezelésére, de epeműködési problémák, epekövek esetén is hatékony segítség. Nemcsak belsőleg, de külsőleg is alkalmazható a különböző bőrbetegségekre, ekcémára, aknéra, pikkelysömörre. Szív- és érrendszeri problémáknál is használható.

Mivel a máj méregtelenítésében hatékony szerepet játszik, így a fogyókúrák és méregtelenítő kúrák kiegészítő kezelése is lehet. Annál is inkább, mivel a mérgező környezetben, ahol élünk, folyamatosan ki vagyunk téve a vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A vízoldékony méreganyagok a szervezetből kimosódnak a vesék és a vér segítségével. Azonban a zsíroldékony mérgektől nem tudunk ilyen könnyen megszabadulni. Ha pedig elraktározódnak az nem jó a szervezet számára.

Méregtelenítés

Azonban a máj is telítődhet, így szüksége van folyamatos tiszításra. Akkor is, ha egyébként nem szedünk gyógyszereket és nehézfémekkel sem érintkezünk. Az egészséges májnak is szüksége van a méregtelenítésre, így évente egyszer ajánlott a májat is méregteleníteni.

Ha pedig méregtelenítünk, akkor a felesleges zsírtól is megszabadulhatunk. Ugyanis a zsíranyagcsere segítségével megy végbe a szervezet méregtelenítési folyamata. A mérgek eltávolításához pedig elengedhetetlen a zsírsejtek felszámolása.

A májvédő termékeken túlmenően pedig az alábbi gyógynövények is hatékonyak: csalán, benedekfű, gyermekláncfű, körömvirág. Melyek vértisztító és méregtelenítő hatásukkal megtámogatják a méregtelenítési folyamatot. A máriatövis megtalálható tea, kapszula, olaj formájában is.

Ellenjavallatok

Az aktív hatóanyagban gazdag magok ugyan nem mérgezőek, de csak orvosi rendelvényre alkalmazhatóak. Terhes és szoptató kismamáknak, valamint gyerekeknek nem ajánlott a használata.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom