Máriatövis hatóanyaga

máriatövis hatóanyaga elsősorban a magjaiban található szilimarin (vagy silymarin). Ez az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény a Földközi-tenger vidékén őshonos. Meleg- és szárazságtűrő, mely hazánkban vadon is előfordul. A tőrózsákból 1,5-2 méter magas hajtások növekednek, ezeken található a lila csöves virágokból álló úgynevezett fészekvirágzat. Lila bogáncsszerű virágaival gyakran találkozhatunk réteken, mezőkön, utak mentén, de kertekbe is ültethető.

Őszbogáncs, szamárkóró, boldogasszony tövise, pápafű néven is ismert. Mára nagyon sok országban termesztik, termése fontos gyógyszeripari alapanyag. Gyógyászati jelentősége hosszú időre tekint vissza, már a középkorban is ismerték és gyógynövényként alkalmazták elsősorban máj- és epepanaszok esetén. Hazánkban a 15. században jöttek rá bencés szerzetesek, hogy még mérgezések ellen is hatékony segítség.

Máriatövis hatóanyaga

A máriatövis legfőbb hatóanyaga a szilimarinnak nevezett flavinoid komplex, amely több hasonló szerkezetű vegyület keveréke, a máriatövis terméséből kerül kivonásra. Ez a természetes antioxidáns hatással bíró vegyület segíti a máj öntisztító folyamatait. A különböző káros anyagokkal – alkohol, antibiotikumok, gyógyszerek, kábítószer, higany, nehézfémek, növényvédőszerek, gomba okozta mérgezések – szemben védi a májat és segíti a májsejtek újjáépítését. A szilimarin gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők hatóanyaga.

Jótékony hatása nemcsak májproblémák, de a különböző epebántalmak esetében is hatékony segítség. Fokozza a májsejtekben végbemenő fehérjeszintézist, ezzel is erősítve a szabad gyökökkel szembeni védelmet. Ez a 2013-ban az év gyógynövényévé választott növény még a C- és E- vitaminoknál is hathatósabban veszi fel a küzdelmet a káros szabad gyökök ellen.

A máriatövis termékek vásárlása, mellékhatása

A máriatövis készítmények gyógyszer- és étrendkiegészítőként is számos termékben megtalálhatók. Tea, kapszula, por, őrlemény, kivonat, cseppek formájában, de készül belőle olaj és liszt is. Gyógyszertárakban, herbáriákban, drogériákban és webshopokban is megkaphatók. A különböző termékek kiszerelés, ár alapján összehasonlító portálokon is megtalálható.

A máriatövis mellékhatása nem számottevő, de előfordulhat. Érdemes kezelőorvossal konzultálni bármely termék szedése, fogyasztása előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom