Máriatövis kapszula

A máriatövis kapszula formájába is elérhető. Ez a gyógynövény leginkább májvédő hatásáról ismert, de számos jótékony hatással rendelkezik ezen túlmenően is. A máriatövis – amely az őszirózsafélék családjába tartozik – már a hagyományos kínai gyógyászatban is több ezer éves múltra tekint vissza. A Földközi-tenger vidékeinek sziklás hegységeiben őshonos, de mára már szinte az egész világon elterjedt. Vadon jellemzően meleg, napos területeken, tápanyagban gazdag talajon fejlődik igazán. Korábban főleg zöldségként ismerték és minden részét elfogyasztották.

Gyógyhatása hazánkban csak a 19. században vált szélesebb körben ismertté. Ekkor már gyógynövényként is alkalmazták a különböző betegségek – elsősorban máj problémák és az epehólyag panaszainak – kezelésére. Napjainkra a termése miatt már sokfelé termesztik, és főleg gyógyászati célokra hasznosítják. A termésben és a magjaiban található szilimarin nevű komplex hatóanyag miatt. A szürkésbarna magok kivonatából többek között májvédő kapszulát is készítenek.

De a növény minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Máriatövis kapszula

A különböző kiszerelésű kapszulák szilimarin hatóanyaguknak köszönhetően hozzájárulnak a máj és az epe egészségének megőrzéséhez. A máj felelős ugyanis a belek által felszívott tápanyagok feldolgozásáért. Kivezeti a salakanyagokat, lebontja a hormonokat és epét termel. Itt raktározódnak a vitaminok, ásványi anyagok és a vas is. Továbbá szabályozza a vér összetételét, hogy kiegyensúlyozza a fehérjét, a zsírokat és a cukrokat. A méreganyagokat is eltávolítja a vérből, továbbá lebontja az alkoholt és a gyógyszereket is. Éppen ezért érdemes időnként a májunkat is méregteleníteni a felhalmozódott káros anyagoktól.

A szilimarin elősegítheti:

  • az egészséges máj működését
  • hozzájárul az epe egészségének megőrzéséhez
  • segíti a méreganyagok kiválasztását
  • a sejtek regenerálódását

Nemcsak az egészséges májműködésnél segítség, de a különböző májbetegségek esetén is hatékony lehet a fogyasztása.

A máriatövis a mérgezések – még a nehézfém-, és gombamérgezések – esetében is hatékony segítség.

A máj védelmében még az alábbi gyógynövények is hasznosak lehetnek: aloé, articsóka, benedekfű, gyermekláncfű, katángkóró.

Máriatövis kapszula mellékhatások

Viszonylag ritkán lépnek fel mellékhatások a fogyasztása során. Ezek leginkább az alábbi tüneteket okozhatják: hasmenés, puffadás.

Ellenjavallat

Kismamák és szoptatós anyukák, valamint gyerekek számára nem ajánlott a fogyasztása. Kerüljék az őszirózsafélékre allergiások is, valamint epeút elzáródás vagy ösztrogéndiminancia esetében sem javasolt.

Máriatövis kapszula ára, vásárlása

A különböző kiszerelésű kapszulák drogériákban, herbáriákban és webáruházakban is elérhetők. Interneten keresve a pontos leírásokat, összetevőket, kiszereléseket és az árakat is össze tudjuk vetni a termékek között.

Melyik a legjobb máriatövis kapszula

De, hogy melyik a legjobb máriatövis kapszula, azt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Nem mindegy ugyanis, hogy megelőzésre vagy betegségre szedjük-e. Ez utóbbi esetben pedig érdemes – főleg egyéb fennálló betegségekre szedett gyógyszerek használata esetén – kezelőorvossal konzultálni is a máriatövis kapszula használatát megelőzően.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom