Máriatövis készítmények

máriatövis készítmények rendkívül széles körben kaphatók a különböző patikák, drogériák kínálatában. Ez a gyógynövény leginkább májvédő hatásáról ismert, de számos jótékony hatással rendelkezik ezen túlmenően is. Az őszirózsafélék családjába tartozik és már a hagyományos kínai gyógyászatban is több ezer éves múltra tekint vissza. A Földközi-tenger vidékeinek sziklás hegységeiben őshonos, de mára már szinte az egész világon termesztik értékes magjaiért.

Hazánkban egyéves növényként termesztik, kiskertbe is ültethető. Vadon jellemzően meleg, napos területeken, tápanyagban gazdag talajon fejlődik igazán. Minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Máriatövis készítmények

A máriatövist főleg gyógyászati célokra hasznosítják. A termésében és a magjában található szilimarin a máriatövis legfőbb hatóanyaga. Korábban főleg zöldségként ismerték és minden részét elfogyasztották. Bár már a kínai orvoslásban alkalmazták, gyógyhatása csak a 19. században vált szélesebb körben ismertté. Ekkor már gyógynövényként is alkalmazták a különböző betegségek – elsősorban epe- és máj panaszok – kezelésére.

Kapszula

A máriatövismag önmagában elrágva is fogyasztható, de kesernyés íze miatt kevesen alkalmazzák így. A szürkésbarna magok kivonatából többek között májvédő kapszulát is készítenek. A különböző kiszerelésű kapszulák szilimarin hatóanyaguknak köszönhetően hozzájárulnak a máj és az epe egészségének megőrzéséhez.

Máriatövis por

A növény értékes hatóanyagai őrlemény- vagy por formájában is elérhetők. Akárcsak a mag, az őrlemény is elkészíthető teának is. Bár hatása kevésbé érvényesül tea forrázataként.

Akárhogy fogyasszuk is a máj védelmében jelentős szerepet játszik. A máj a szervezetünk méregtelenítő szerve, melynek – főleg a civilizációs ártalmak és az életmódunk miatt – soha nem látott kihívásokkal kell megküzdenie. A máj felelős ugyanis a belek által felszívott tápanyagok feldolgozásáért. Kivezeti a salakanyagokat, lebontja a hormonokat és epét termel. Itt raktározódnak a vitaminok, ásványi anyagok és a vas is. Továbbá szabályozza a vér összetételét, hogy kiegyensúlyozza a fehérjét, a zsírokat és a cukrokat. A méreganyagokat is eltávolítja a vérből, továbbá lebontja az alkoholt és a gyógyszereket is. Éppen ezért érdemes időnként a májunkat is méregteleníteni a felhalmozódott káros anyagoktól.

A máriatövis termékek használata

Használatuk elősegítheti:

  • az egészséges máj működését
  • elősegíti a májsejtek regenerálódását
  • hozzájárul az epe egészségének megőrzéséhez
  • segíti a méreganyagok kiválasztását
  • serkenti az emésztést
  • segíti a zsírok lebontását
  • alkalmazható az alkohol és a különféle gyógyszerek májkárosító hatásának megelőzésében

A máriatövis a mérgezések – még a nehézfém-, és gombamérgezések – esetében is hatékony segítség.

A máj védelmében még az alábbi gyógynövények is hasznosak lehetnek: aloé, articsóka, benedekfű, gyermekláncfű, katángkóró.

Máriatövis termékek – mellékhatások

Viszonylag ritkán lépnek fel mellékhatások a fogyasztása során. Ezek leginkább az alábbi tüneteket okozhatják: hasmenés, puffadás, hányinger. Kismamák és szoptatós anyukák kerüljék a készítmények fogyasztását. Gyerekeknek sem javasolt. Valamint epeutak elzáródása és ösztrogéndominancia esetén sem javasolt.

Máriatövis készítmények vásárlása

A különböző kiszerelésű termékek: kapszulák, kivonatok, őrlemények, teák a drogériákban, herbáriákban és webáruházakban is elérhetők. A webáruházak termékei – kiszerelésekkel, összetevőkkel, árakkal – akár össze is hasonlíthatók a különböző portálokon.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom