Máriatövis kivonat

A máriatövis kivonat számos formában elérhető. Ez az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény évezredek óta ismert. Már a kínai- és görög orvosok is alkalmazták. A máriatövis – melyet hazánkban őszbogáncs, szamárkóró, boldogasszony tövise, pápafű néven is hívnak – a Földközi-tenger mediterrán vidékein őshonos. Meleg- és szárazságtűrő növény, mely hazánkban vadon erdőszéleken, réteken, mezőkön is előfordul. Értékes magjaiért a világ számos országában termesztik.

Hazánkban a gyógyhatása csak a 19. században vált szélesebb körben ismertté. Bár már a 15. században felfedezték bencés szerzetesek, hogy mérgezések ellen is hatásos. A népi gyógyászatban is alkalmazták a különböző betegségek – elsősorban máj problémák és az epehólyag panaszainak – kezelésére.  Napjainkra fontos gyógyászati alapanyag. A termésben és a magjaiban található szilimarin nevű komplex hatóanyag miatt.

Máriatövis kivonat

A növény minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki. A szürkésbarna magok kivonata a májvédő gyógyszerek és étrend kiegészítők egyik fő hatóanyaga.  

A különböző kiszerelésű kapszulák, kivonatok, őrlemények szilimarin hatóanyaguknak köszönhetően hozzájárulnak a máj és az epe egészségének megőrzéséhez. A máj felelős ugyanis a belek által felszívott tápanyagok feldolgozásáért. Kivezeti a salakanyagokat, lebontja a hormonokat és epét termel. Itt raktározódnak a vitaminok, ásványi anyagok és a vas is. Ezen kívül szabályozza a vér összetételét, hogy kiegyensúlyozza a fehérjét, a zsírokat és a cukrokat. Valamint a méreganyagokat is eltávolítja a vérből, és lebontja az alkoholt és a gyógyszereket is. Ezért érdemes időnként a májunkat is méregteleníteni a felhalmozódott káros anyagoktól.

A máriatövis kivonat elősegítheti:

  • az egészséges máj működését
  • hozzájárul az epe egészségének megőrzéséhez
  • segíti a méreganyagok kiválasztását
  • a sejtek regenerálódását

Nemcsak az egészséges májműködésnél segítség, de a különböző májbetegségek esetén is hatékony lehet a fogyasztása. Valamint a mérgezések – még a nehézfém-, és gombamérgezések – esetében is hatékony segítség.

A máj védelmében még az alábbi gyógynövények is hasznosak lehetnek: aloé, articsóka, benedekfű, gyermekláncfű, katángkóró.

Máriatövis kivonat – mellékhatások

A máriatövis ritkán okoz mellékhatásokat, de néha előfordulhat. Ezek tünetei az alábbiak lehetnek: hasmenés, puffadás, hányinger.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom