Máriatövis koleszterin

A máriatövis koleszterin ellen is hatásos lehet, bár főleg májvédő hatásáról ismert. A máriatövis – mely vadon főleg a mediterrán vidékeken, de hazánkban is megtalálható – hosszú évezredek óta ismert növény, melyet már a kínai orvoslásban is alkalmaztak. A Földközi-tenger vidékén őshonos, de értékes magjaiért mára a világ számos pontján termesztik. Hazánkban kiskertekben is ültethető, bár vadon erdőszéleken, mezőkön, utak mentén is gyakran találkozhatunk vele. Ugyanis könnyen elszaporodó bogáncsféle. De hazánkban is termesztik egyéves növényként. Mivel a máriatövismag fontos gyógyszeripari alapanyag. A benne található szilimarin a máriatövis legfőbb hatóanyaga. Hazánkban a 15. században ismerték fel hatását bencés szerzetesek, azóta alkalmazott a népi gyógyászatban.

Máriatövis koleszterin

A máriatövis kivonatok alkalmazása elsősorban májtisztítás vagy már kialakult májkárosodás, májbetegségek kezelésére megoldást keresőknek javasolható. Segít a májszövetek regenerálódásában – a májszövetek károsodása a májzsugort idézheti elő – de számos egyéb betegség kezelésében, megelőzésében szerepet játszik. A máriatövisben található antioxidáns semlegesíti a májsejtekben lebomló méreganyagokból keletkező szabadgyököket, valamint megakadályozza a méreganyagok bejutását is a májsejtekbe. Emiatt a különböző méregtelenítő- és fogyókúrák esetében is hatékony segítség lehet.

A máriatövis koleszterincsökkentésére vonatkozó kísérletek még gyerekcipőben járnak, így bizonyítottan nem mutatták még ki, hogy hatása lenne rá. Ugyan általánosságban elmondható, hogy mivel a máj is termel koleszterint, így, ha a májműködés javul, akkor a koleszterin termelés és lebontás is javulhat. De ez nem közvetlen hatása a máriatövisnek.

Azonban az articsókának kimutatták koleszterinszint csökkentő hatását. Ugyanis az articsóka kivonatának – a cinarinnak – vizsgálatok során már kimutatták koleszterincsökkentő hatását. Érdemes így olyan termékeket keresni, amiben az articsóka kivonata mindenképpen megtalálható. E két növény kivonata együtt pedig még a másnaposság kezelésében is hatékony segítség.

Ellenjavallat: termes és szoptató kismamák ne alkalmazzák és gyerekeknek sem javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom