Máriatövis kolinnal

A máriatövis kolinnal dúsítva jobb biohasznosulású, mint az egyéb máriatövis készítmények esetében. A máriatövis az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény.Alapvetően a Földközi-tenger vidékén őshonos. De a mediterrán területek kedvelt meleg- és szárazságtűrő gyógynövénye, mely hazánkban vadon is előfordul. Erdőszéleken, réteken, mezőkön és utak mentén is találkozhatunk vele. A tőrózsákból akár 1,5-2 méter magas hajtások növekedhetnek. Ezeken található a lila csöves virágokból álló úgynevezett fészekvirágzat. Hazánkban egynyári növényként termesztik is értékes magjaiért, de kertekbe is ültethető.

Máriatövis

Már a középkorban és a népi gyógyászatban is ismert és alkalmazott. Őszbogáncs, szamárkóró, boldogasszony tövise, pápafű néven is ismert, termése fontos gyógyszeripari alapanyag. A magjaiban található szilimarin a máriatövis legfőbb hatóanyaga. Elsősorban a máj- és epebetegségek kezelésére használt gyógyszerek és étrendkiegészítők fő összetevője.

Nemcsak epe- és májproblémák hatékony segítője, de mérgezések ellen is hatásos. Hazánkban a 15. században jöttek rá bencés szerzetesek ugyanis, hogy még mérgezések ellen is hatékony segítség.

Máriatövis hatása

A máriatövis hatása a máj- és epe problémák kezelésén túl, segíti a máj öntisztító folyamatait, segíti a májsejtek újjáépítését. Nemcsak betegségek kezelésére, de megelőzés gyanánt is alkalmazható. Számos egyéb betegség kezelésében is használható.

Fokozza a májsejtekben végbemenő fehérjeszintézist, ezzel is erősítve a szabad gyökökkel szembeni védelmet. Ez a 2013-ban az év gyógynövényévé választott növény még a C- és E- vitaminoknál is hathatósabban veszi fel a küzdelmet a káros szabad gyökök ellen.

De csontritkulás, szív- és érrendszeri problémák, bőrbetegségek esetében is alkalmazható.

Kolin

A kolin vízben oldódó szerves vegyüket, melyet bár a szervezetünk képes előállítani, a szükséges mennyiség biztosításához étrendkiegészítő- vagy egyéb tápanyag formájában kell bevinnünk. Része az alapvető sejtszerkezetnek, a tápanyagszállításnak és az anyagcserének. Ezenkívül fontos szerepet játszik a szervezet számos folyamatában. Meghatározó szerepet játszik az agy működése és a fejlődése szempontjából is. Csökkenti a májzsírosodást, az epehólyag panaszokat. Valamint nélkülözhetetlen a zsír és a koleszterin májban történő eltávolításához. A megfelelő kolinszint segítséget nyújthat az asztma és bizonyos májbetegségek tüneteinek kezelésére.

Kolin nagyobb mennyiségben megtalálható a májban, a tojássárgájában, a lazacban, sovány vörös húsban, hüvelyesekben, diófélékben, káposztafélékben és a karfiolban egyaránt.

Máriatövis kolinnal

A máriatövis készítmények kolinnal dúsítva még kedvezőbben hatnak a máj problémák kezelésére. Nemcsak már kialakult betegségek esetén, de megelőzésre is.

Ezen kívül hatékony:

  • az epe megbetegedései, epekő, vesekő kialakulási kockázatának csökkentésében
  • bőrproblémák – kiemelten a pikkelysömör – esetén
  • öregedés ellen, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek megakadályozni a szabad gyökök károsítását a szervezetben
  • diabéteszes szövődmények esetén
  • vércukorszint csökkentésére
  • a vesebetegség kialakulási kockázatának csökkentésében

Mivel pedig a normál, egészséges máj működése a test összes működésére hatással van, így az egész szervezetünket pozitívan támogatja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom