Máriatövis kúra 

A máriatövis kúra egy – a máj tisztítását, megújulását szolgáló – méregtelenítő, vagy tisztító kúra. Érdemes évente legalább egyszer elvégezni az egészséges máj működésének érdekében. A máriatövis az őszirózsafélék családjába tartozik, a Földközi-tenger környékén őshonos, meleg- és szárazságtűrő, egyéves növény. Hazánkban vadon is előfordul – erdőszéleken, réteken, mezőkön – gyakran találkozhatunk vele. Itthon egyéves növényként termesztik értékes magjaiért, de kertbe is ültethető. Jótékony hatása hosszú ideje ismert, már a népi gyógyászatban is ismerték és alkalmazták. Elsősorban epe- és májproblémák megelőzésére, kezelésére. De számos jótékony hatása van ezen kívül is a szervezetünkre.

Mikor érdemes végezni a méregtelenítő kúrát? 

Attól függően, hogy megelőző méregtelenítés vagy már fennálló betegség kezelése a cél, többféle kúra alkalmazható. A méregtelenítő kúrákra a legmegfelelőbb időpont tavasszal vagy esetleg ősszel van, ha kétszer is tartanánk. Tavasszal a szervezetünk is sokkal könnyebben tisztul magától is, így hatékonyabbá válik a kúra. Ráadásul tavasszal egyébként is szívesebben eszünk könnyebb ételeket, friss zöldségeket, amivel segítjük a méregtelenítő kúrák sikerét.

Hogyan történjen a máriatövis kúra 

A méregtelenítő kúrák esetében érdemes a májtisztításra fókuszálni. Ez megalapozhatja az egész méregtelenítő kúrát. Ilyenkor jó választás egy máriatövis kúra. Ez a gyógynövény segíti a máj méregtelenítő folyamatait és a májsejtek regenerálódását is, köszönhetően a szilimarinnak. Mely a máriatövis legfőbb hatóanyaga.

Egyéb gyógynövényekkel is rásegíthetünk ezekre a folyamatokra, akár gyermekláncfű kivonattal vagy teával. Főként az epetermelésre és epe tisztításra hatnak, de mivel az epét a máj termeli, így tudja a májat tisztítani.

Akik mája fokozottabb igénybevételnek van kitéve – vegyszerekkel, nehézfémekkel dolgoznak, aktív- vagy passzív dohányosok stb. – számukra a szervezet méregtelenítési folyamatai elengedhetetlenek. Az ő esetükben javasolt évente többször is elvégezni.

Máriatövis kúra ellenjavallat

Abban az esetben nem javasolt a kúra, ha a máriatövissel szembeni allergia léphet fel. Ez leginkább az őszirózsafélékre allergiások esetében fordulhat elő. Illetve máriatövis ellenjavallat esetén természetesen a kúra sem javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom