Máriatövis mellékhatása

máriatövis mellékhatása elenyésző a jótékony hatásaival szemben, de mégsem árt, ha tudunk ezekről, mivel akár érinthet is minket. Ez az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény a Földközi-tenger mediterrán, meleg, száraz vidékein őshonos, de napjainkra a világ számos helyén termesztik. Hazánkban – ahol őszbogáncs, szamárkóró, de boldogasszony tövise néven is ismert – szintén egyéves növényként termesztik értékes magjaiért. De vadon is megtalálható. Erdőszéleken, réteken, mezőkön, utak mentén gyakran találkozhatunk vele. Akár kertbe is ültethető.

Jótékony hatását már a kínai és görög orvosok is ismerték és alkalmazták. A népi gyógyászatban is fontos szerepet töltött be. Elsősorban máj- és epeproblémák esetén használták. Hazánkban a 15. században bencés szerzetesek felfigyeltek arra, hogy ez az értékes növény mérgezések ellen is hatásos.

A máriatövis hatása

Ez az értékes növény az egyik legismertebb májvédő gyógynövényünk, fontos gyógyszeripari alapanyag. Akárcsak a kókusz esetében, a máriatövis minden része is felhasználható.  A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Értékes magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki. A máriatövismag tartalmazza a szilimarin nevű vegyületet, mely a növény legfőbb hatóanyaga.

Hatása hosszú évszázadok óta ismert és már a népi gyógyászatban alkalmazott volt. Elsősorban epe- és májproblémák, májkárosodás megelőzésére, kezelésére alkalmazzák. De különböző bőr problémák (pikkelysömör, ekcéma stb.), szív-és érrendszeri megbetegedések esetén is alkalmazható.

A gyógyszerek mellett vény nélkül kapható étrendkiegészítőként. Számos formában – tea, kapszula, kivonat, por, őrlemény – megtalálható, de értékes magjaiból olaj és liszt is készül. Az olaj saláták ízesítésére is használható, a liszt a gluténmentes étkezés egyik alternatívája lehet.

Hatása a szervezetre igazán jótékony, mivel rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, és jelentős az antioxidáns tulajdonsága is. Mérgezések – még a nehézfém-, és gombamérgezések – esetében is hatékony segítség.

Máriatövis mellékhatása

A különböző máriatövis kivonatokkal, készítményekkel szembeni mellékhatás viszonylag ritkán lép fel. Ha mégis előfordul, akkor az alábbiakra lehet számítani: puffadás, hányinger, hasmenés.

Az őszirózsafélékre allergiások esetében, azonban érdemes fokozottan odafigyelni, mert esetükben allergiás panaszok léphetnek fel.

Az aktív hatóanyagban gazdag magok ugyan nem mérgezőek, de érdemes orvossal konzultálni a használatukról – főleg egyéb rendszeresen szedett gyógyszer esetében. Terhes és szoptató kismamáknak sem ajánlott. Gyerekeknek nem javasolt ezen készítmények fogyasztása. Valamint epeutak elzáródása és ösztrogéndominancia esetén sem.

A termékek vásárlása

A különböző kiszerelésű – vény nélkül kapható – készítmények drogériákban, herbáriákban és webáruházakban is elérhetők. Az orvosi rendelvényre kapható gyógyszerek, csak orvos által felírva és orvosi utasításra kerülhetnek a fogyasztóhoz.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom