Máriatövis méz

A máriatövis méz egy igazán különlegességnek számító méz, mely az értékes növény nektárjából készül. Ennek a növénynek, a máriatövisnek a hatása már évszázadok óta ismert, nemcsak a kínai orvoslásban, de már görög orvosok is előszeretettel alkalmazták gyulladáscsökkentő- és antioxidáns hatásainak köszönhetően. A Fekete-tenger vidékén és mediterrán területeken őshonos, de mára számos helyen termesztik a világon.

Hazánkban vadon növő gyógynövényként volt ismert, jótékony hatása csak a 15. század óta ismert, amikor is bencés apátok felfedezték, hogy mérgezés ellen is hatásos. A népi gyógyászat egyik kiemelkedő gyógynövénye, melynek minden részét felhasználták. Főleg májproblémák, epe- és gyomorproblémák kezelésére.

Máriatövis jellemzése

Nemcsak nagyüzemi termesztése lehetséges, akár kertekbe is ültethető. Meleg- és szárazságtűrő növény, mely talajtípusokban nem válogat és különösebb gondozást sem igényel.

Hazánkban egyéves növényként termesztik. 1,5-2 méter magasra is megnő, egyenes szárú, rostos karógyökerű növény, melynek hajtása a tenyészidő félidejében tőrózsás. A levelei nagyok, osztottak és fehérrel márványozottak, a levélcsúcs tövises.

Hosszú hajtása 5-10 felé ágazik, szárölelő levelei alig tagoltak. Június-júliusban nyíló 6-8 cm átmérőjű, lila virágai fészekvirágzatba rendeződnek. A termését főleg gyógyászati célokra hasznosítják.

Máriatövis méz

A méz hosszú idő óta a táplálkozáson túl az immunerősítés egyik ősi formája is. Számos jótékony hatással rendelkezik, mely rendszeres fogyasztás mellett igazán jótékony a szervezetünk számára. Hiszen számos vitamin, nyomelemet tartalmaz, mely a fertőtlenítő hatást fokozza és erősíti a regenerálás képességét is.  A máriatövis méz egy igazi különlegesség a mézek között. A máriatövis jótékony hatásait a belőle készült méz is tartalmazza. Így segíti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a kárososdott májszövetek regenerálódását, semlegesíti a szabad gyököket. Gyulladáscsökkenő és antibakteriális hatású is.

Vásárlása

Megvásárolható Komádi településen az Erdélyi Méhészetben, mely egy többgenerációs méhészeti családi vállalkozás. Vegyszermentes gazdálkodással folytatják méhészkedésüket, többféle különleges méz megtalálható a termékeik között.

Elérhetőségek:

Telefon: +36-30/393-10-98

E-mail: agost@citromail.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom