Máriatövis olaj vagy kapszula

Máriatövis olaj vagy kapszula és egyéb formákban is tartalmazza a gyógynövény értékes hatóanyagait. Ez a növény már a kínai orvoslásban is fő szerepet játszott és ismerték a görög orvosok is. A máriatövis a Földközi-tenger mediterrán vidékein őshonos, szárazságtűrő és melegkedvelő növény. Hazánkban vadon is előfordul. Meleg vidékek erdőszélein, réteken, utak mentén is gyakran találkozhatunk vele, de egyéves növényként termesztik is. Ugyanis fontos gyógyászati alapanyag. De kertekbe egyaránt ültethető. Igénytelen, gondozást különösebben nem igényel, talajtípusokban nem válogat. Az őszirózsafélék családjába tartozó, szúrós bogáncsszerű növény.

Hazánkban a középkor óta ismerik jótékony hatásait, de csak a 19. század körül került be a népi gyógyászat gyógynövényei közé. Addig mint gyomnövényt kezelték. A gyógy- és fűszernövények már évezredek óta ismert és alkalmazott eszközei az egészségmegőrzésnek. Valamint a különböző betegségek kezelésének. Már a nagyanyáink is használták őket és tudták, melyik milyen betegségre, milyen formában alkalmazható. Rendszeresen gyűjtötték és szárították a gyógynövényeket és fűszerkertet tartottak a veteményessel együtt.

Máriatövis hatása

A hazánkban szamárkóróként, boldogasszony töviseként vagy pápafű néven is ismert növényt elsősorban májvédő hatásáról ismerjük. A máriatövis – azon kevés növények egyike melynek – minden része felhasználható. Tavasszal szedhetjük a frissen kihajtott leveleit és a zsenge hajtásait. Ezek mind salátában, levesekben, köretként is felhasználhatók. A levelek és a gyökerek egyaránt kiszáríthatók és teának is felhasználhatók. Serkentik az étvágyat és gyomorbántalmak esetén is hatékonyak.

Azonban a növény hatása elsősorban a bogáncsszerű virágjában található rengeteg apró magnak köszönhető. Ezek tartalmazzák ugyanis 60-70 %-ban a szilimarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek. Ez a vegyület felelős a növény májvédő hatásáért.

A növény magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Máriatövis olaj vagy kapszula

A máriatövis magjából hidegen sajtolással olajat is készítenek. A porított termés napjainkra kapszulába zárva – máriatövis kapszula vagy májtisztító kapszula formájában – kerül a kereskedelmi forgalomba.

A máriatövisolaj jótékonyan hat:

  • a máj méregtelenítésére
  • az epe termelésének serkentésére
  • cukorbetegség
  • daganatos megbetegedések
  • magas koleszterinszint esetében is
  • az öregedés lassítására, magas antioxidáns tartalma miatt
  • a bőrproblémákra, mint például a pikkelysömör, pattanások

A máriatövisnek elsősorban májvédő hatása ismert, de fontos antioxidáns tulajdonsága is. Ugyanis antioxidáns tartalma többszöröse az E- és C-vitaminénak.

Az olaja használható önmagában, – ebben az esetben napi egy mokkáskanál bevétele ajánlott, – vagy akár saláták ízesítésére egyaránt. Érdemes rendszeresen fogyasztani.

Máriatövis kapszula hatása

A kapszulában nagyobb mennyiségben jelen van a májvédő szilimarin. Emiatt a kapszulát – akár gyógyszer alapanyag, akár étrend-kiegészítő – már nemcsak májvédelem, májproblémák megelőzésére, hanem betegségek kezelésére is alkalmazzák.

Azonban minden máriatövis termék fogyasztása előtt javasolt kezelőorvossal, háziorvossal konzultálni.

Bár allergia ritkán lép fel és ellenjavallat is kevés, érdemes ezeknek is utána nézni a fogyasztását megelőzően. Terhes nőknek, szoptató anyukáknak és gyerekeknek sem javasolt a fogyasztása.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom