Máriatövis ösztrogén

A máriatövis ösztrogén esetén is hatásos lehet? Az ösztrogének elsősorban női nemi hormonok, de kisebb mennyiségben a férfiak szervezetében is megtalálhatók. A nőkben azonban jelentősen magasabb mennyiségben termelődik és elősegíti a másodlagos női nemi jellegek fejlődését. A máriatövis befolyásolhatja az ösztrogénszintet.

A máriatövis – ez az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény – számos jótékony hatással rendelkezik. Bár főként májvédő hatásáról ismert. Vadon főleg a Fekete-tenger mediterrán vidékein, de hazánkban is megtalálható.  Erdőszéleken, mezőkön, utak mentén is gyakran találkozhatunk vele. Hosszú évezredek óta ismert növény, melyet már a kínai orvoslásban is alkalmaztak. Napjainkra értékes magjaiért a világ számos pontján termesztik. Hazánkban kiskertekbe is ültethető, de egyéves növényként termesztik is. A lila virágok magjaiban található szilimarin a máriatövis legfőbb hatóanyaga. Fontos gyógyszeripari alapanyag, a májvédő készítmények fő összetevője.

Máriatövis ösztrogén

Az ösztrogének a szteroid hormonok közé tartozó vegyületek. A petefészekben, a méhlepényben és a herékben termelődnek. Nemcsak a másodlagos női nemi jellegek kialakításában vesznek részt, hanem a szervezet fejlődésével összefüggő egyéb folyamatokban is. Például a csöves csontok érésében és növekedésében. Ezért is fontos a hormonok egészséges egyensúlyának fenntartása.

Az egészséges hormonháztartás egyensúlyának felborulása esetén a gyerekvállalás esélye is nehezedik. Ha az ösztrogén és progeszteron egyensúlya nem megfelelő, kevésbé sikeres a megtermékenyülés, a teherbeesés. Azonban, ha sikerül optimális mértékbe hozni, valamint minimálisra csökkenteni a szervezetet érő stresszhatásokat, sokszor már ez megoldást jelenthet a teherbeesés sikeréhez.

A máriatövis elősegíti a májban az ösztrogén hormon lebomlását, ezért a terméketlenségi, meddőségi problémáknál is javasolni szokták. De ajánlott a menopauza hormonális egyensúlyának fenntartására is.  A menopauza után ugyanis sajnos számos betegség kockázata megnő (pl. szívroham, csontritkulás, hüvelyi fertőzések). A máriatövis a évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb növénye.

A máj védelme

A máj egészséges működéséért érdemes az étkezésünkre is odafigyelni.

A májunk védelmére fogyasszuk az alábbiakat:

A májunk védelme érdekében kerüljük az alábbiakat:

  • a finomított olajokat (napraforgó, kukorica, repce)
  • csökkentsük a cukorfogasztást a minimálisra
  • a májkárosító anyagokat (alkohol, koffein, drogok, nikotin, mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, ízfokozók)

Az egészséges máj fenntartásának érdekében érdemes rendszeresen méregtelenítő kúrákat is beiktatni, legalább évente egyszer.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom