Máriatövis por

Máriatövis por formájában is elérhető a kereskedelemben. máriatövis – az őszirózsafélék családjába tartozó – csodaszép lila virágú növény, már évszázadok óta ismert gyógynövény. A mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger körül őshonos, mellyel vadon főleg száraz, meleg vidékeken találkozhatunk. Hazánkban őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise néven is ismert és a természet adta csodaszernek is tartják. Már a népi gyógyászatban is ismerték és alkalmazták. A növény minden részét felhasználták. A gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben, már nagymamáink kertjében is ott voltak a különböző gyógynövények a veteményeskertek mellett. Gyűjtötték és szárították a növényi részeket, melyet aztán a különféle betegségek kezelésére használtak.

Máriatövis por

Mára a máriatövis nemcsak vadon növő gyógynövény, mivel kiskertbe is ültethető, de értékes hatóanyagáért termesztik is. A máriatövis fő hatóanyaga – a szilimarin – a termésben, a virágmagban található. Elsősorban gyógyászati célokra hasznosítják.

Hazánkban is termesztik, ezt a 1,5-2 méter magasra is megnő, egyenes szárú, rostos karógyökerű növényt, melynek hajtása a tenyészidő félidejében tőrózsás. A levelei nagyok, osztottak és fehérrel márványozottak, a levélcsúcs tövises.

Hosszú hajtása 5-10 felé ágazik, szárölelő levelei alig tagoltak. Június-júliusban nyíló 6-8 cm átmérőjű, lila virágai fészekvirágzatba rendeződnek. A fészkeket szúrós pikkelyek borítják. Kaszattermése gyógyszeripari alapanyag. Közepesen burjánzó növény, mely termését szúrós mivolta miatt kombájnnal gyűjtik be.

A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Máriatövis por hatása

A máriatövis számos módon feldolgozásra kerül, így kapszula, kivonat, por és tea is készül belőle. A növény minden része ehető. A magjában található szilimarin, a ma ismert leghatásosabb májvédő anyag. Teának készítve kevésbé hatékony, ugyanis nehezen vonódik ki a magból a nagyszerű hatóanyag. Így inkább por vagy kapszula formájában javasolt a fogyasztása.

A máriatövis por alkalmazható:

  • máj tisztítására, méregtelenítésére
  • az egészéges máj fenntartására
  • epeproblémák kezelésére
  • epetermelés fokozására
  • allergiák esetén
  • különböző bőrproblémákra

Aranyér, végbél és bélproblémák esetében is hatásos, mivel a máriatövis fokozza az epetermelést. Már a népi gyógyászatban használták visszerek és aranyerek kezelésére is.

A máriatövis hatása elsősorban a bogáncsszerű virágjában található rengeteg apró magnak köszönhető. Ezek tartalmazzák ugyanis 60-70 %-ban a szilimarin nevű hatóanyagot, mely nagyon erős antioxidánsnak számít. Védi a test sejtjeit a szabadgyököktől és ezen túlmenően az immunrendszert is erősíti.

Máriatövis por mellékhatások

Viszonylag ritkán lépnek fel mellékhatások a fogyasztása során. Ezek leginkább az alábbi tüneteket okozhatják: hasmenés, puffadás.

Máriatövis por ára, vásárlása

A különböző máriatövisből készült termékek drogériákban, herbáriákban, patikákban és webáruházakban egyaránt elérhetők. Az interneten az egyes termékek árai is összehasonlíthatók és minden szükséges információ elérhető (termék leírás, összetevők, kiszerelés, készlet stb.). Érdemes akár így is utánajárni az egyes termékeknek, de ha egyéb betegség fennállása miatt más gyógyszert is szedünk, érdemes kezelőorvossal konzultáni a máriatövis készítmények használata előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom