Máriatövis talajigénye

A máriatövis talajigénye nem támaszt magas elvárásokat. Emiatt is lehetséges, hogy hazánkban is szinte bárhol vadon is megterem. A Fekete-tenger mediterrán vidékein őshonos, de mára a világ számos helyén termesztik értékes magjaiért. Ez a gyógynövény ugyanis fontos gyógyászati alapanyag, főleg a máj védelmére használják. Hatása már régóta ismert, a népi gyógyászat egyik fő elemeként különböző betegségek megelőzésére, kezelésére hosszú ideje használják.

A máriatövis talajigénye

A máriatövis jól alkalmazkodik a talaj típusokhoz, vadon is számos helyen előfordul. Ugyanis meglehetősen igénytelen növény, így szinte bármilyen termőtalajon akár, száraz, kopár területeken is megél. Napos és árnyékos helyen is egyaránt jól érzi magát, ezért találkozhatunk vele akár réteken, mezőkön, utak mentén. De mindenféle talajtípust képesek túlélni, így a nyirkosabb talajban is megmarad.

Máriatövis ültetése

Ültetése előtt a magjait szükséges elvetni. Már 12-15 °C közötti hőmérsékleten a magvak nagyjából három héten belül elkezdenek kicsírázni. Kiültetésére már fagymentes időben kerülhet sor, érdemes ezért a vetését legalább a kiültetést megelőző 2 hónappal elvégezni. Nagyjából 90-120cm magasra növő, melyen fényló felületű, tejfehér erezetű levelek és nyáron látványos, csodaszép lila virágok vannak. A növény minden része ehető, de leginkább értékes magjáért termesztik.

A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki. Ha magokat azelőtt kell szüretelni mielőtt a virágfejek maguktól szétrepednek, mert akkor kihullanak belőle.

Hajtásait: konyhai felhasználásra a friss, zsenge hajtásait salátaként használják tavasszal. Leveleit és a szárát salátákba, levesekbe, köretként és pitében is felhasználják. Szárának íze a spenóthoz és a káposztához hasonló.

Máriatövis gondozása

A máriatövis gondozása a környezeti igényeit tekintve nem problémás. Mivel a szárazságot és a nedvességet is jól viselik, különösebben nem szükséges a gondozásuk. Mivel szúrós gyomnövény, így betegségek, kórokozók sem igen veszélyeztetik. Arra érdemes figyelni a szüretelése előtt, hogy a magokat azelőtt kell szüretelni mielőtt a virágfejek maguktól szétrepednek, mert akkor kihullanak belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom