Máriatövis tea hatása

A máriatövis tea hatása rendkívül jótékony máj-, epe-, és emésztési problémákra egyaránt. A máriatövis gyógynövény főleg májvédő hatásáról ismert. A Földközi-tenger vidékén őshonos, meleg- és szárazságkedvelő növény. Hazánkban vadon is előfordul. Meleg, naposabb erdőszéleken, réteken, mezőkön gyakran találkozhatunk a szúrós növénnyel. Azonban egynyári növényként termesztik, és kiskertekbe is ültethető.

A máriatövis jótékony hatása már a népi gyógyászatban is ismert és alkalmazott volt. Májvédő hatásán túl a mérgezések esetében is hatékony segítség. A gomba- és nehézfém mérgezésekkel kapcsolatban is eredményesen veszi fel a versenyt.

Azon ritka növények közé tartozik, melyek minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Máriatövis tea hatása

Forrázatot a növény leveleiből, gyökereiből és magjaiból is készíthetünk. Ez előbbiek esetében a szárított növényi részeket kell leforrázni (1 kávéskanálnyihoz 2,5 dl forró vizet adva), a magoknál kicsit megroppantva azokat ugyanolyan adagolásban.

Máriatövis tea alkalmazható:

  • emésztési problémák esetén
  • étvágynövelésre

A máriatövis legfőbb hatóanyaga a magban található szilimarin. Ez felelős a májvédő hatásért is. Azonban a máriatövis csak akkor adja ki májvédő tulajdonságait, ha megfelelően elkészített kivonatokat vesznek. Azonban mivel a teából a szilimarin kevésbé oldódik ki – mert alig oldódik a vízben – így annak májvédő hatása kevésbé érvényesül.

Máriatövis tea ellenjavallatok

Kismamáknak és szoptatós anyukáknak, gyerekeknek nem javasolt a fogyasztása. Allergiát ritkán okoz, főleg a százszorszép virágokra allergiások esetén okozhat panaszokat. Mellékhatások a fogyasztása során ritkán jelentkeznek. Ha mégis, akkor enyhe hasi fájdalomra, hányingerre lehet számítani.

Azonban mindenképpen javasolt orvosi konzultáció a máriatövis termékek használatát megelőzően.

Mikor javasolt a máriatövis tea fogyasztása?

Minden esetben, ha tisztítani szeretnénk a szervezetünket. A máriatövis főleg a májproblémák, emésztési zavarok, epeműködési problémák esetén hatékony segítség. Éhgyomorra egy csészével elfogyasztva.

A máj hibás működéséhez vezethetnek többek között a rossz táplálkozási szokások, a dohányzás, a stresszes életmód egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom