Máriatövis terhesség alatt

Vajon szedhető máriatövis terhesség alatt? Ez a gyógynövény elsősorban epe- és májbetegségek kezelésére, megelőzésére szolgáló készítmények alapanyaga. A máriatövis a Földközi-tenger vidékén őshonos, meleg- és szárazságtűrő bogáncsféle. Az őszirózsafélék családjába tartozik. Hazánkban őszbogáncs, szamárkóró, de boldogasszony tövise, pápafű néven is ismert. Vadon is megterem – erdőszéleken, réteken, mezőkön gyakran találkozhatunk vele. Azonban egyéves növényként értékes magjaiért termesztik, de kertben is ültethető. Napjainkra a világ számos országában termesztik hazánkkal együtt. Fontos gyógyászati alapanyag.

A növény minden része felhasználható. Levelei és lila fészekvirágzatba rendeződött virágai egyaránt nagyon szúrnak. Levelét és gyökerét kiszárítva teaként alkalmazzák és alkalmazták már a népi gyógyászatban is. Gyógyászati jelentősége többezer éves múltra tekint vissza, hiszen már a kínai orvoslásban is fontos szerepet töltött be. Hazánkban a 15. században jöttek rá bencés szerzetesek, hogy mérgezések ellen is hatásos.

Máriatövis hatása

A máriatövis az egyik legismertebb májvédő gyógynövényünk, fontos gyógyszeripari alapanyag. A magjában található a szilimarin nevű vegyület, mely a növény legfőbb hatóanyaga. Nemcsak májvédő gyógyszerek, de étrendkiegészítők fontos összetevője is.

Hatása régóta ismert és már a népi gyógyászatban alkalmazott volt. Elsősorban májproblémák, májkárosodás megelőzésére, kezelésére alkalmazzák. De epe- és bőr problémák, szív-és érrendszeri megbetegedések esetén is használható.

Számos formában – tea, kapszula, kivonat, por, őrlemény – megtalálható, de értékes magjaiból olaj és liszt is készül.

Máriatövis terhesség alatt

A máriatövis tartalmú termékek ritkán okoznak mellékhatásokat vagy allergiát. Mellékhatások előfordulása esetén az alábbi tünetekkel kell számolni: puffadás, hányinger, hasmenés.

Allergiás tünetek főleg az őszirózsafélékre allergiások esetében jelenhetnek meg. Érdemes ezért esetükben fokozottan odafigyelni a termékek használata során.

Terhes és szoptató kismamáknak nem ajánlott a máriatövis termékek fogyasztása. Valamint gyerekeknek sem javasolt. Továbbá az alábbi betegségek esetében is kerülendő: epeutak elzáródása és ösztrogéndominancia.

Minden esetben javasolt kezelőorvossal konzultálni a termékek használatát megelőzően.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom