Máriatövis tinktúra

A máriatövis tinktúra a máj méregtelenítését és a sejtek regenerálódását segíti elő. A tinktúra növényi anyagok alkoholos kivonata. A máriatövis – mely már évezredek óta ismert gyógynövény – a Földközi-tenger mediterrán vidékein őshonos. Meleg és szárazság kedvelő növény, hazánkban vadon is előfordul. Erdőszéleken, réteken, mezőkön, utak mentén gyakran találkozhatunk vele. De egyéves növényként termesztik és kiskertbe is ültehető. Hiszen nem túl igényes, talaj típusokban nem válogat és különösebb gondoskodást sem igényel. Napjainkra a világ sok országában termesztik, értékes magjaiért, mely gyógyászati alapanyag.

Máriatövis hatása

Elsősorban májvédő hatásáról ismert, de kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, támogatja a hasnyálmirigyet, epehólyagot, védi a vesét, és segíti a nehézfémek kiürülését is a szervezetből. Nemcsak kialakult máj problémák esetén, de megelőzésre is használható. Már a népi gyógyászatban ismert és alkalmazott volt. A máriatövis azon ritka növények egyike, melynek minden része felhasználható.

Máriatövis tinktúra

A leveléből, gyökeréből kiszárítás után teát készíthetünk. A lila virágjaiban található magok a növény legértékesebb részei. Ezek tartalmazzák ugyanis a májvédő hatásért felelős szilimarin nevű vegyületet. Májvédő gyógyszerek, étrend-kiegészítő kapszulák fontos összetevője. A máriatövis számos formában megtalálható: tea, őrlemény, por, olaj, liszt, kapszula, tinktúra.

Máriatövis tinktúra hatása:

 • antioxidáns
 • májvédő
 • vércukorszint szabályozó
 • étvágyjavító
 • szívműködést szabályozó
 • méregtelenítő

Ajánlott napi adag: 3 X 1-2 ml kúrában 4 hétig, melyet 1 hét szünet követ.

Máriatövis tinktúra készítése

Hozzávalók:

 • vegyszermentes növényi rész (levél, gyökér) finoman összeaprítva
 • tömény (gyógyszertárban kapható) vagy ¼ rész desztillált vízzel hígított alkohol
 • széles szájú steril üveg (mely lefedhető)
 • vászonruha, géz szűréshez

A máriatövis tinktúra elkészítési módja:

 1. A növényi részeket apróra kell összevágni.
 2. Ezután jól zárható üvegbe (befőttesüvegbe) tesszük.
 3. Ráöntjük az alkoholt úgy, hogy ellepje az aprított növényt és lezárjuk.
 4. Óvatosan megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kijöjjenek.
 5. Majd 10-14 napra sötét, hűvös helyre tesszük.
 6. Naponta megforgatjuk, átkeverjük.
 7. Majd a 12-14. nap körül az üveget kinyitjuk, és a keveréket leszűrjük a géz segítségével. Érdemes egy tölcsért is használni és úgy szűrni, csepegtetni ki egy másik üveg edénybe. Akár a gyógyszertári alkoholos üveg is felhasználható.
 8. Célszerű a kivonatot a tölcsérbe önteni és úgy hagyni átcsöpögni a gézen keresztül, mert akár másfél-két óra is kell hozzá, hogy teljesen jól kicsöpögjön a kivonat.

A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ – 2 óráig, hogy a lé mind ki tudjon csöpögni.

Készen is vásárolható drogériákban, herbáriákban vagy interneten elérhető webáruházakban egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom