Máriatövis ültetése

A máriatövis ültetése tavasszal – a téli fagyok elmúltával – történhet. Ez a gyógynövény, mely az őszirózsafélék családjába tartozik, rendkívül igénytelen, így szinte bárhol jól megél. A Fekete-tenger mediterrán vidékein őshonos, meleg- és szárazságkedvelő növény, melyet napjainkra a világ számos helyén termesztenek is értékes magjaiért, melyet főleg gyógyászati célokra használnak fel. Hazánkban egyéves növényként termesztik.

Máriatövis jellemzése

Elnevezése sokféle, hiszen hívják őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise néven is, ezt a bogáncsszerű, szúrós növényt. Igen könnyen elszaporodik műveletlen területeken, legelőkön, sövények mentén egyaránt.

Jellemzően 90-120 cm, de akár 1,5-2 méter magasra is megnő, egyenes szárú, rostos karógyökerű növény, melynek hajtása a tenyészidő félidejében tőrózsás. A levelei nagyok, osztottak és fehérrel márványozottak, a levélcsúcs szúrós, tövises.

A növény hajtása 5-10 felé ágazik, szárölelő levelei alig tagoltak. Június-júliusban nyíló 6-8 cm átmérőjű, lila virágai fészekvirágzatba rendeződnek. A fészkeket szúrós pikkelyek borítják. A virágok magjai főleg gyógyszeripari alapanyag. Májvédő készítményeket, kapszulákat, kivonatot, port, teát készítenek belőle.  

A máriatövis ültetése

Már az ültetése előtt készítsük elő a talajt és válasszuk meg a helyét, mely mindenképpen napfényes hely legyen. Hiszen meleg- és szárazságtűrő növény.

A magjai elvetésére a kiültetése előtt nagyjából két hónappal kerülhet sor. A magokat az előkészített ültető ládába kell helyezni és óvatosan beteríteni földdel, majd meglocsolni. A magok már 12-15 °C közötti hőmérsékleten körülbelül három héten belül csírázásnak indulnak. Szabadföldi kiültetésére csak a fagyok elmúltával kerülhet sor. Érdemes helyigényével már ekkor számolni, ugyanis jellemzően 90-120 cm, de akár 150-200 cm magasságra is megnőhet. Fénylő felületű tejfehér erezetű leveleket fejleszt, nagyon látványos lila színű virágokat hoz. A növény minden része ehető, de leginkább értékes magjáért termesztik.

A máriatövis nem igényel gondoskodást, odafigyelést. Meglehetősen igénytelen növény, mely a környezeti károkra kevésbé érzékeny és még a szélsőséges időjárási körülményeket is jól viseli. Ugyanis a nagyon száraz, és akár a pangó vizes talajban is jól fejlődik.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom