Máriatövis vetőmag

Máriatövis vetőmag kertészeti áruházakban, de akár interneten is elérhető. A máriatövis – mely hazánkban réteken, mezőkön, erdőszéleken vadon is előfordul – elsősorban egyéves növényként termesztett, de kiskertekbe is ültethető. Az őszirózsafélék családjába tartozó növény a Fekete-tenger mediterrán vidékein őshonos, de napjainkra a világ sok országában termesztik értékes magjaiért. A növény minden része felhasználható. Már a népi gyógyászatban fontos gyógynövénynek számított. Főleg epe- és májproblémák kezelésére használták.

Máriatövis vetőmag

A máriatövis meleg- és szárazságtűrő növény, mely szinte bármilyen talajon jól fejlődik, de a homokos talaj nem alkalmas a termesztésére. Ültetésére tavasszal a téli fagyok elmúltával kerülhet sor. Már az ültetése előtt készítsük elő a talaját és válasszuk meg a helyét, mely mindenképpen napfényes legyen.

Helyigényével is érdemes számolni. Előveteményre nem igényes, azonban önmaga után 3 évig ugyanott nem termeszthető. Meglehetősen igénytelen növény, mely a környezeti károkra kevésbé érzékeny és még a szélsőséges időjárási körülményeket is jól viseli.

Bogáncsszerű szúrós növény – melynek minden része szúr – könnyen elszaporodik műveletlen területeken, legelőkön, erdőszéleken egyaránt. Egyenes szára 90-120 cm magasra nő. A levelei nagyok, osztottak és fehérrel márványozottak, a levélcsúcs szúrós, tövises. Lila – fészekvirágzatba rendeződött – virágai július, augusztusban nyílnak.

Minden része felhasználható, de a magjai a legértékesebbek, melyek a szilimarin nevű hatóanyagot tartalmazzák. A terméses virágfejeket még azelőtt vágjuk le, hogy a magok teljesen beérnének. A napon szárítsuk meg őket, majd a száraz magokat rázzuk ki.

Máriatövis felhasználása

A máriatövismag felhasználása igazán sokrétű, hiszen fontos gyógyszeripari alapanyag, melyből májvédő gyógyszereket és étrend-kiegészítőket készítenek. Hazánkban hosszú idő óta – őszbogáncs, szamárkóró, boldogasszony tövise, pápafű néven is – ismert gyógynövény. Mérgezés elleni jótékony hatását bencés szerzetesek már a 15. században felfedezték. Azóta a máj- és epebetegségeken kívül a mérgezések – nehézfém vagy gomba okozta mérgezések – esetében is hatékony segítség. Allergiát ritkán okoz, és mellékhatása sem gyakori, de érdemes róluk tudni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom