Máriatövis

A máriatövis ez a csodaszép lila virágú növény már évszázadok óta ismert gyógynövény, mely számos feldolgozási formájában rengeteg felhasználási lehetőséggel kecsegtet.  A természet adta csodaszernek is tartják. Bár a gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben, mára a fitoterápia sokak szemében negatív érzelmeket kelt. Pedig nem kuruzslás, hiszen már az őseink is ismerték és használták a gyógynövényeket a különböző betegségek kezelésére, illetve egészségük megőrzésére egyaránt. Már a 15. században rájöttek bencés szerzetesek, hogy ez a növény mérgezések ellen is hatásos.

Elnevezése

Nevét egy legendának köszönheti, mely a levelein található tejfehér csíkokkal kapcsolatos. Úgy tartják ugyanis, hogy Mária az egyiptomi menekülése során megállt megszoptatni a Kis Jézust és ekkor csöppent néhány csepp anyatej a növény leveleire. Mivel pedig az anyatej csodatévő erővel rendelkezett, így ettől kezdve minden ilyen fajtájú virág fehér erezettel nőtt mindenhol a világon.

Máriatövis jellemzése

Őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise néven is ismert az őszirózsafélék családjához tartozó növény. Eredendően a Földközi-tenger mediterrán térségén őshonos, de világszerte termesztett meleg- és szárazságtűrő növény. A termését hasznosítják gyógyászati célokra.

Hazánkban egyéves növényként termesztik, de kiskertekben is ültethető. 1,5-2 méter magasra is megnő, egyenes szárú, rostos karógyökerű növény, melynek hajtása a tenyészidő félidejében tőrózsás. A levelei nagyok, osztottak és fehérrel márványozottak, a levélcsúcs tövises.

Hosszú hajtása 5-10 felé ágazik, szárölelő levelei alig tagoltak. Június-júliusban nyíló 6-8 cm átmérőjű, lila virágai fészekvirágzatba rendeződnek. A fészkeket szúrós pikkelyek borítják. Kaszattermése gyógyszeripari alapanyag. Közepesen burjánzó növény, mely termését szúrós mivolta miatt kombájnnal gyűjik be.

Viszonylag könnyen elszaporodik műveletlen területeken, legelőkön, sövények mentén egyaránt.

Melyik részét használjuk?

A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Máriatövis jótékony hatásai

A máriatövis hatása elsősorban a bogáncsszerű virágjában található rengeteg apró magnak köszönhető. Ezek tartalmazzák ugyanis 60-70 %-ban a szilimarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek. Ugyanis ez a vegyület csökkenti a májszövetek károsodását és elhalását okozó anyagok negatív hatásait.

Alkalmazható:

  • májkárosodás, májproblémák
  • epeműködési problémák esetén
  • étvágynövelésre
  • szív- és érrendszeri megbetegedések esetén
  • érelmeszesedés csökkentésére
  • a stroke és a szívinfarktus kockázatának csökkentésére
  • hatékony az öregkori elbutulás, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának lassításában

Megtalálható tea, kapszula, olaj formájában is.

Ellenjavallatok

Az aktív hatóanyagban gazdag magok ugyan nem mérgezőek, de csak orvosi rendelvényre alkalmazhatóak.

Máriatövis felhasználása

A növény minden része felhasználható, ehető.

Porrá őrölve: alacsony vérnyomás ellen használják.

Gyökerét: ha a gyökeret fehérborban áztatjuk, kiváló étvágygerjesztőt kapunk.

Teáját májproblémák, epeműködés helyreállítása esetén alkalmazzák.

Tinktúraként, cseppek formájában szintén hatékony, mely szedését, alkalmazását orvos javasolhatja.

Hajtásait: konyhai felhasználásra a friss, zsenge hajtásait salátaként használják tavasszal. Leveleit és a szárát salátákba, levesekbe, köretként és pitében is felhasználják. Szárának íze a spenóthoz és a káposztához hasonló.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom