Máriatövismag felhasználása

A máriatövismag felhasználása elsősorban gyógyszeripari alapanyagként történik. Ugyanis a máriatövis egyik legértékesebb hatóanyaga a szilimarin a magjaiban található. Ennek köszönheti a gyógynövény az értékes tulajdonságát. A máriatövis – ez a csodaszép lilás virágú szúrós növény – az őszirózsafélék családjába tartozik és többezer éve ismert. Eredetileg a Földközi-tenger mediterrán, száraz vidékén őshonos. Azonban mára a világ számos országában termesztik is értékes magjaiért. A növény minden része felhasználható. Meleg- és szárazságtűrő, mely hazánkban vadon is megtalálható. Napos, meleg erdőszéleken, réteken, mezőkön, utak mentén gyakran találkozhatunk vele, de egyéves növényként termesztik is. Kiskertekbe egyaránt ültethető.

Máriatövismag

A máriatövis minden része felhasználható. Friss, zsenge levelei tavasszal salátába szedhetők, de köretként is felhasználható. A leveleit gyűjthetjük, ezek ki is száríthatók, akárcsak a gyökerek. Ez utóbbiakat tavasszal vagy ősszel gyűjtik be. Levelei és gyökerei főzetéből egyaránt máriatövis tea készíthető.

A növény jótékony hatását már a népi gyógyászatban is ismerték. Bár korábban egyszerű gyomnövényként tekintettek rá, majd gyógynövényként kezelték. A gyógy- és fűszernövények már évezredek óta ismert és alkalmazott eszközei az egészségmegőrzésnek, valamint a különböző betegségek kezelésének. Már őseink is használták a növényi részeket és tudták, melyik milyen betegségre alkalmazható. Rendszeresen gyűjtötték és szárították a gyógynövényeket és fűszerkertet tartottak a veteményeskertek mellett is.  

Máriatövismag felhasználása

Magjai akár nyersen is fogyaszthatók. A magokat a népi gyógyászatban a magokat porrá őrölve is felhasználták. Azonban jellegzetes, intenzív íze miatt napjainkra inkább már kapszula – máriatövis kapszula vagy májtisztító kapszula – formájában kerül kereskedelmi forgalomba. Betegségek kezelésére májvédő gyógyszerek-, míg megelőzésre epe- és májvédő étrendkiegészítők formájában egyaránt.

Azonban hidegen sajtolt eljárással olajat is kinyernek az értékes növényből. A máriatövismag olaj nemcsak kialakult betegségek kezelésére, de megelőzésre is alkalmazható kúraszerűen. De lisztet is készítenek belőle.

Az értékes magokból tea is készíthető. Azonban a víz nehezen oldja ki a szilimarint, így, ha hatékonyabb eljárást keresünk, ajánlott a standardizált kivonatokat tartalmazó kapszulákat, tablettákat fogyasztani.

A máriatövisnek elsősorban májvédő hatása ismert, de fontos antioxidáns tulajdonsága is. Így nemcsak májproblémák esetében alkalmazható, akár fogyókúrás étrend kiegészítésére használhatjuk. Hatása ugyanis rendkívül jótékony a szervezet számára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom