Máriatövismag fogyasztása

A máriatövismag fogyasztása többféleképpen is történhet. Ennek a gyógynövénynek az egyik legértékesebb hatóanyaga a magjában található. A máriatövis – ez a csodaszép lilás virágú szúrós növény – az őszirózsafélék családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén őshonos, de napjainkra a világ számos országában termesztik. Azon ritka növények közé tartozik, melyek minden része felhasználható, akárcsak a kókusz esetében. Meleg- és szárazságtűrő, hazánkban vadon is megtalálható réteken, mezőkön, utak mentén, de egyéves növényként itt is termesztik. Kertekbe is ültethető.

Jótékony hatását már a népi gyógyászatban is ismerték és alkalmazták. A 15. század óta – amikor bencés szerzetesek rájöttek – mérgezések ellen is használható. Nemcsak gombamérgezések, de nehézfémekkel kapcsolatos mérgezések esetében is hatékony segítség. Korábban egyszerű gyomnövényként tekintettek rá. Azután gyógynövényként kezelték.

A gyógy- és fűszernövények már évezredek óta ismert és alkalmazott eszközei az egészségmegőrzésnek, a különböző betegségek kezelésének. Már őseink is használták őket és tudták, melyik milyen betegségre, milyen formában alkalmazható. Rendszeresen gyűjtötték és szárították a gyógynövényeket és fűszerkertet tartottak a veteményeskertekben is.  

Máriatövismag

A máriatövis minden része felhasználható, de a termésben található magja a legértékesebb. Ez tartalmazza ugyanis a növény fő hatóanyagát, a szilimarint. Ez felelős ugyanis a májvédő hatásért.

Tavasszal szedhető frissen levelei és a zsenge hajtásai, salátában, levesekben, köretként is felhasználhatók. Íze is spenóthoz hasonlatos. Különböző ízesítésű olajokkal – dió-, mák-, tökmagolaj – meg is bolondíthatjuk. A leveleit is gyűjthetjük, ezek ki is száríthatók, akárcsak a gyökerek. Ez utóbbiakat tavasszal vagy ősszel gyűjtik be. Levelei és gyökerei főzetéből egyaránt máriatövis tea készíthető.

Máriatövismag fogyasztása

A népi gyógyászatban a magokat porrá őrölve is felhasználták. A porított termés fogyasztásának ugyanis már évezredes hagyománya van. Napjainkra inkább kapszulamáriatövis kapszula vagy májtisztító kapszula – formájában kerül a kereskedelmi forgalomba. Nemcsak májvédő gyógyszerek-, hanem epe- és májvédő étrendkiegészítők alapanyaga is.

A máriatövis magokból hidegen sajtolt eljárással olajat is kinyernek az értékes növényből. Nemcsak kialakult betegség esetén, de megelőzésre is alkalmazható kúraszerűen.

A magokból tea is készíthető. De teát a szárított leveléből vagy gyökeréből is készíthetünk forrázattal.

A máriatövisnek elsősorban májvédő hatása ismert, de fontos antioxidáns tulajdonsága is. Ugyanis antioxidáns tartalma többszöröse az E- és C-vitaminénak. Emiatt nemcsak májproblémák esetében alkalmazható, akár fogyókúrás étrend kiegészítésére is. Hatása ugyanis rendkívül jótékony a szervezet számára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom