Máriatövismag liszt 

A máriatövismag liszt akárcsak a gesztenyeliszt már évszázadok óta jelen van Közép- és Dél-Európában egyaránt. A máriatövis – mely őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise néven is ismert – az őszirózsafélék családjához tartozó növény. A Földközi-tenger mediterrán területein őshonos, de világszerte termesztett meleg- és szárazságtűrő növény. Már a népi gyógyászatban fontos szerepet töltött be. Hiszen ismerték és alkalmazták, főleg epe- és máj problémák kezelésére.

Máriatövis felhasználása

A növény minden része felhasználható. A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

A máriatövismag – mely a bogáncsszerű lila virágokban található – tartalmazza a növény értékes hatóanyagát a szilimarint. Ez ugyanis széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek.

A máriatövis gyökere fehérborban áztatva kiváló étvágygerjesztő. Teáját májproblémák, epeműködés helyreállítása esetén alkalmazzák. Tinktúraként, cseppek formájában szintén hatékony, mely szedését, alkalmazását orvos javasolhatja.

Friss, zsenge hajtásait salátaként használják tavasszal. Leveleit és a szárát salátákba, levesekbe, köretként és pitében is felhasználják. Szárának íze a spenóthoz és a káposztához hasonló.

Máriatövismag liszt

A máriatövismag liszt nem olcsó mulatság, meglehetősen drága. Főleg a lisztérzékenyek számára jótékony, hiszen nincs benne glutén. Gazdag biológiailag aktív anyagokban, vitaminokban – A, D, E, F – ásványi anyagokban és nyomelemekben. Főleg réz, cink, szelén, jód, bór található benne.

Máriatövismag liszt hatása

Jótékonyan hat:

  • máj- és epeproblémák
  • májvédelem, májtisztítás
  • koleszterinszint normalizálása
  • bélproblémák
  • immunerősítés esetén egyaránt

Eredményesen alkalmazható a zsírfelesleg csökkentésében is, így kiegészítője lehet a diétás étrendnek, testsúlycsökkentő kúráknak egyaránt.

Máriatövismag liszt felhasználása

Nagyon kellemes, enyhe ízű liszt, mely használható különböző fogások elkészítésénél, de sütemények – kenyerek, kekszek, péksütemények – sütésére egyaránt. Édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Sütéshez 1:4 arányban ajánlott használni a búzaliszttel. De kiválóan használható sűrítésre, levesek, főzelékek esetén is.

Különböző kiszerelésekben a bioboltok, webshopok kínálatában megtalálható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom