Máriatövismag olaj

A máriatövismag olaj jótékony hatása miatt hatékony étrend kiegészítő, érdemes belőle fogyasztani rendszeresen. A gyógy- és fűszernövények már évezredek óta ismert és alkalmazott eszközei az egészségmegőrzésnek, a különböző betegségek kezelésének. Már a nagyanyáink is használták őket és tudták, melyik milyen betegségre, milyen formában alkalmazható. Rendszeresen gyűjtötték és szárították a gyógynövényeket és fűszerkertet tartottak a veteményessel együtt.

Aztán volt néhány évtized, mikor háttérbe szorultak, de napjainkra ismét előtérbe kerültek, és nemcsak az egészség tudatosan élők körében. A gasztronómiában is egyre nagyobb hangsúlyt kap a friss fűszernövényekkel történő ízesítés és számos konyhában ott virítanak a fűszernövényes cserepek az ablakokban, hogy kéznél legyenek. Mert ehhez még kerttel sem kell rendelkeznünk!

Miért máriatövis?

A bogáncsfélék közé tartozó, élénk színű virágokat hozó növény eredetileg szinte bárhol – de főleg a mediterrán vidékeken – előforduló gyomnövény volt. A hazánkban szamárkóróként ismert máriatövis vadon is előforduló növény, melyet azonban gyógyhatása felismerése óta már a világ számos részén termesztenek. A máriatövis – sok növénnyel ellentétben – minden része felhasználható. Tavasszal szedhetjük a frissen kihajtott levelei és a zsenge hajtásai, melyeket salátában, levesekben, köretként is felhasználhatók. Ezek a levelek begyűjtve ki is száríthatók, akárcsak a gyökerek, melyeket tavasszal vagy ősszel gyűjtenek be. Levelei és gyökerei főzetéből máriatövis tea készíthető.

Máriatövismag

A máriatövis hatása elsősorban a bogáncsszerű virágjában található rengeteg apró magnak köszönhető. Ezek tartalmazzák ugyanis 60-70 %-ban a szilimarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek. Ez a vegyület felelős a májvédő hatásáért.

A növény magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

A máriatövis magját porrá őrölve vagy olajjá sajtolva is felhasználják. A porított termés fogyasztásának is már évezredes hagyománya van. Napjainkra ez kapszulába zárva – máriatövis kapszula vagy májtisztító kapszula – formájában kerül a kereskedelmi forgalomba.

A máriatövis mag olaját hidegen sajtolt eljárással nyerik ki.

Máriatövismag olaj hatása

A máriatövisolaj jótékonyan hat:

  • a máj méregtelenítésére (alkohol vagy gyógyszer maradványoknak a szervezetből történő kiürítésének a megsegítésére)
  • az epe termelésének serkentésére
  • cukorbetegség
  • daganatos megbetegedések
  • magas koleszterinszint esetében is
  • az öregedés lassítására, magas antioxidáns tartalma miatt
  • a bőrproblémákra, mint például a pikkelysömör, pattanások
  • a zsírmáj kezelésére

A máriatövisnek elsősorban májvédő hatása ismert, de fontos antioxidáns tulajdonsága is. Ugyanis antioxidáns tartalma többszöröse az E- és C-vitaminénak. 

Ennek köszönhetően pedig nemcsak védi a májat, a vesét, az epehólyagot, de még a bőrt is a szervezetbe kerülő méreganyagoktól, hanem ösztönzi is a májat a méregtelenítésre. Hiszen ez a szervünk az, ahol az alkohol, drogok, antibiotikumok, higany- és egyéb nehézfémek, gyógyszerek, növényvédő szerek okozta káros anyagok összegyűlnek.

Máriatövisolaj adagolása, bevétele, napi adagja

A hidegen sajtolt olaja használható önmagában, ilyenkor napi egy mokkáskanál bevétele ajánlott, vagy akár saláták ízesítésére egyaránt. Érdemes rendszeresen fogyasztani.

A 100%-os olaj használata kúraszerűen javasolt. Először 3 hétig szedni, majd 2 hét szünetet tartani. Súlyos probléma esetén, javasolt orvos véleményét is kikérni az adagolását illetően.

Leghatásosabb reggel éhgyomorra bevenni, de hozzákeverhető ételekhez is, azonban hőhatásnak tilos kitenni!

Ellenjavallatok

Az aktív hatóanyagban gazdag magok ugyan nem mérgezőek, de érdemes orvossal konzultálni a használatukról. Terhes és szoptató kismamáknak nem ajánlott, gyerekeknek nem indokolt a használata.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom