Máriatövismag őrlemény használata

A máriatövismag őrlemény használata történhet teaként készítve, de akár önmagában is. máriatövis – ez az őszirózsafélék családjába tartozó – csodaszép lila virágú növény, már évszázadok óta ismert gyógynövény. Főleg a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger körül őshonos, de számos helyen termesztik is értékes magjaiért. Vadon is előfordul, így száraz, meleg vidékeken találkozhatunk ezzel a természet adta csodaszerrel. Hazánkban őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise néven is Már a népi gyógyászatban is gyűjtötték és alkalmazták. A növény minden részét felhasználták. Hiszen a gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben, már nagymamáink kertjében is ott voltak a különböző gyógynövények a veteményeskertek mellett. Gyűjtötték és szárították a növényi részeket, és gazdag ismeretekkel rendelkeztek arról, hogy melyik növényt milyen betegségek kezelésére és hogyan használhatják.

Máriatövismag őrlemény használata

A máriatövis már a kínai orvoslásban is meghatározó szerepet töltött be, de a görög orvosok is alkalmazták évezredekkel ezelőtt. A máriatövis fő hatóanyaga – a szilimarin – a termésben, a virágmagban található, melyet főleg gyógyászati célokra hasznosítanak, termesztése is az értékes magok miatt történik elsősorban. Bár a növény minden része felhasználható.

A leveleket tavasszal szedik és árnyékban szárítják. A gyökereket tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják. Magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

A máriatövis számos módon feldolgozásra kerül, így kapszula, kivonat, őrlemény és tea is készül belőle. A magjában található szilimarin, a ma ismert leghatásosabb májvédő anyag. Teának készítve kevésbé hatékony, ugyanis nehezen vonódik ki a magból a nagyszerű hatóanyag. Így inkább őrlemény vagy kapszula formájában javasolt a fogyasztása.

A máriatövismag őrlemény alkalmazható:

  • máj tisztítására, méregtelenítésére
  • az egészéges máj fenntartására
  • epeproblémák kezelésére
  • epetermelés fokozására
  • allergiák esetén
  • különböző bőrproblémákra

A máriatövismagot el is lehet rágni, de ebben a formájában keserű mivolta miatt viszonylag kevesen fogyasztják. Bár így intenzívebb a hatása is, mint teaként készítve. Napi 2-3 mokkáskanálnyi elrágása javasolt főétkezések előtt.

Őrleményként 2-3x 1 teáskanálnyi őrleményt keverjünk kevés folyadékba, mely lehet víz vagy gyümölcslé és elkeverve fogyasszuk el. Utána javasolt 2-3 dl folyadékot meginni.

Máriatövismag őrlemény tárolása: felbontás után száraz, napfénytől védett, hűvös helyen tároljuk, jól lezárva.

Máriatövis őrlemény ára, vásárlása

A különböző máriatövisből készült termékek drogériákban, herbáriákban, patikákban és webáruházakban egyaránt elérhetők. Érdemes különböző ár összehasonlító portálokon utánanézni, mert kiszerelés, termék leírás, összetevők alapján is jól tájékozódhatunk róluk, nemcsak az áraikról. Azonban, ha egyéb fennálló betegségünk van, melyre gyógyszert szedünk, érdemes kezelőorvossal konzultálni bármely készítmény használata – vagy akár vásárlása előtt.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom