Máriatövismag tea

A máriatövismag tea formájában is alkalmazható. E növény ugyanis számos formában felhasználható és alkalmazható. Teát is készíthetünk a szárított leveléből vagy gyökeréből egyaránt. A máriatövis az őszirózsafélék családjába tartozó, szúrós bogáncsszerű növény. Eredetileg a Földközi-tenger száraz, mediterrán vidékén őshonos. Azonban napjainkra a világ sok országában termesztik. Ennek az értékes növénynek minden része felhasználható, akárcsak a kókusz esetében. Meleg- és szárazságtűrő, mely hazánkban vadon is megtalálható. Napos, meleg erdőszéleken, réteken, mezőkön, utak mentén gyakran találkozhatunk vele, de egyéves növényként termesztik is. Kertekbe egyaránt ültethető.

Már évszázadok óta gyógynövényként alkalmazták a népi gyógyászatban is. Ugyanis a gyógy- és fűszernövények már évezredek óta ismert és alkalmazott eszközei az egészségmegőrzésnek. Valamint akülönböző betegségek kezelésének egyaránt. Már őseink is használták őket és tudták, melyik milyen betegségre, milyen formában alkalmazható. Rendszeresen gyűjtötték és szárították a gyógynövényeket és fűszerkertet tartottak a veteményeskertekben is.  

Máriatövismag

A máriatövis igen különleges növény, mivel minden része felhasználható. De a termésben található magja a legértékesebb. Ez tartalmazza ugyanis a növény fő hatóanyagát, a szilimarint, amely a növény májvédő hatását adja.  

Már tavasszal szedhető friss levele és a zsenge hajtása, salátában, levesekben, köretként is felhasználhatók. Íze is spenóthoz hasonlatos, melyet különböző ízesítésű olajokkal – dió-, mák-, tökmagolaj – meg is bolondíthatunk. A leveleit és gyökerei is gyűjthetők, kiszáríthatók. Levelei és gyökerei főzetéből egyaránt máriatövis tea készíthető.

Máriatövismag tea

Nemcsak a levelekből és a gyökerekből, de a magokból is készíthető forrázat.

Hozzávalók:

  • egy teáskanál máriatövismag vagy őrlemény
  • 2,5 dl forró víz
  • méz (elhagyható)

Máriatövismag tea készítése

A teáskanálnyi megroppantott magokra vagy őrleményre öntsünk 2,5 dl forró vizet, majd hagyjuk 10 percig lefedve ázni. Ezután szűrjük le és ízesítés nélkül vagy kevés mézzel fogyasszuk el.

Ajánlott fogyasztása:

  • reggel éhgyomorra egy csészével
  • délben ebéd előtt egy csészével
  • lefekvés előtt szintén egy csészével

Hatása:

  • májvédő
  • májtisztító
  • emésztést segítő

Ellenjavallat: Várandós és szoptató kismamáknak és gyerekeknek nem javasolt a fogyasztása.

Azonban fennálló máj problémák kezelésére a nagyobb mennyiségű szilimarint tartalmazó készítmények fogyasztása javasolt. Viszont minden termék használata előtt ajánlott kikérni a háziorvos vagy kezelő orvos véleményét.

Bár jellemzően allergiát nem okoz és ellenjavallat sincs különösebben, érdemes ezekről is informálódni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom