Máriatövismag

A máriatövismag ennek a hatásos gyógynövénynek a magja. A máriatövis – ez a csodaszép lilás virágú növény – az őszirózsafélék családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén őshonos, de mára már szinte a világon mindenhol termesztik értékes magjaiért. Bár szinte növény minden része felhasználásra kerül. Vadon főleg a meleg, napos területeken, tápanyagban gazdag talajon fejlődik igazán. Meleg- és szárazságtűrő bogáncsféle, melynek jótékony hatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték. Korábban gyomnövényként tekintettek rá, azóta gyógynövényként.

A gyógy- és fűszernövények már évezredek óta ismert és alkalmazott eszközei az egészségmegőrzésnek, a különböző betegségek kezelésének. Már őseink is használták őket és tudták, melyik milyen betegségre, milyen formában alkalmazható. Rendszeresen gyűjtötték és szárították a gyógynövényeket és fűszerkertet tartottak a veteményeskertekben is.  

Máriatövis jellemzése, részei

A bogáncsfélék közé tartozó, élénk színű virágokat hozó növény hazánkban szamárkóróként is ismert. A máriatövis – sok növénnyel ellentétben – minden része felhasználható. Tavasszal szedhetők frissen kihajtott levelei és a zsenge hajtásai, melyeket salátában, levesekben, köretként is felhasználhatók. Spenóttal – főleg bébispenóttal – keverve igazán különleges salátaféleség, mivel a szárának íze is spenóthoz hasonlatos. Különböző ízesítésú olajokkal – dió-, mák-, tökmagolaj – meg is bolondíthatjuk.

A leveleit is gyűjthetjük, ezek ki is száríthatók, akárcsak a gyökerek. Ez utóbbiakat tavasszal vagy ősszel gyűjtik be. Levelei és gyökerei főzetéből egyaránt máriatövis tea készíthető.

Máriatövismag

Bár a növény minden része felhasználható és értékes, a leginkább magjáért termesztik. A máriatövis hatása ugyanis elsősorban a bogáncsszerű virágjában található rengeteg apró magnak köszönhető. Ezek tartalmazzák ugyanis 60-70 %-ban a szilimarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek. Ez a vegyület felelős a májvédő hatásáért.

Nagyüzemi termesztésével együtt a növényi részek begyűjtése is átalakult. Már nem kézzel szedik és gyűjtik be – az egyébként nagyon szúrós – növényt, hanem kombájnnal aratják. A növény magjait a fészkekből szárítás után rostálják ki.

Hidegen sajtolt máriatövismag olaj

A máriatövis magját porrá őrölve vagy olajjá sajtolva is felhasználják. A porított termés fogyasztásának is már évezredes hagyománya van. Napjainkra ez kapszulába zárva – máriatövis kapszula vagy májtisztító kapszula – formájában kerül a kereskedelmi forgalomba.

A máriatövis mag olaját hidegen sajtolt eljárással nyerik ki.

A máriatövisnek elsősorban májvédő hatása ismert, de fontos antioxidáns tulajdonsága is. Ugyanis antioxidáns tartalma többszöröse az E- és C-vitaminénak. Emiatt nemcsak májproblémák esetében alkalmazható.

A máriatövisolaj jótékonyan hat:

  • a máj méregtelenítésére
  • az epe termelésének serkentésére
  • cukorbetegség esetében
  • daganatos megbetegedések kezelésénél
  • magas koleszterinszint esetében is
  • az öregedés lassítására
  • különböző bőrproblémákra
  • a zsírmáj kezelésére

Nemcsak fennálló problémák kezelésére, de egészségmegőrzés szempontjából is alkalmazható. A máj egészséges működésének fenntartása érdekében májtisztításra kúraszerűen is használható. Akár fogyókúrás étrend kiegészítésére is.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom