Szilimarin

A szilimarin a máriatövis legfőbb hatóanyaga. Májtisztítás vagy már kialakult májkárosodás, májbetegségek kezelésére megoldást keresőknek egyaránt javasolható az alkalmazása. A máriatövis – ez az őszirózsafélék családjába tartozó lágyszárú növény – már hosszú évezredek óta alkalmazott a különböző májbetegségek kezelésében is. Ez a gyógynövény ugyanis már a kínai orvoslásban is használatos volt, de ismerték a görög orvosok is. Hazánkban csak a 15. századtól ismerték fel a méregtelenítésben játszó fontos szerepét. Azóta a népi gyógyászat egyik fő eleme is volt.

Máriatövis

A Fekete-tenger mediterrán vidékein őshonos, meleg-, szárazságkedvelő bogáncsféle. Vadon is megtalálható, könnyen elszaporodik műveletlen területeken, legelőkön, utak mentén egyaránt. De értékes magjaiért a világ számos pontján termesztik is. Kiskertbe is ültethető. Hazánkban egyéves növényként termesztik.

Akár 1,5-2 méter magasra is megnő, egyenes szárú növény. Levelei nagyok, osztottak és fehérrel márványozottak, a levélcsúcs tövises. Június-júliusban nyíló 6-8 cm átmérőjű, lila virágai fészekvirágzatba rendeződnek. A máriatövismag fontos gyógyszeripari alapanyag.

Szilimarin

A máriatövis szilimarin tartalmának köszönheti méregtelenítő hatását, mely segítségével nemcsak megszünteti a májszövetek elhalását, ami a máj zsugorodását idézi elő, de számos egyéb betegség kezelésében, megelőzésében szerepet játszik. A máriatövisben található antioxidáns semlegesíti a májsejtekben lebomló méreganyagokból keletkező szabadgyököket, valamint megakadályozza a méreganyagok bejutását a májsejtekbe.

Azonban a máj méregtelenítésén túl annak regenerálódását is segíti. Éppen emiatt a különböző méregtelenítő- és fogyókúrák esetében is hatékony segítség lehet. Azonban nemcsak a májtisztításban van fontos szerepe, hiszen egyéb betegségek kezelésénél is segítségül hívhatjuk.

Érdekesség: még a gyilkos galóca okozta életveszélyes mérgezés esetén is segítség, ugyanis képes lebontani a gomba mérgeit, ezáltal megakadályozva a májsejtek pusztulását.

Szilimarin hatása a szervezetre

A szilimarin nem egyetlen vegyületet takar, hanem több vegyület keverékét. A máriatövis egyedülálló hatásai ezekre a beltartalmi anyagokra vezethetők vissza.  A gyárilag kivont szilimarint minden olyan esetben érdemes szedni, amikor már baj van, és a beteg májat kell támogatni vagy a pattanásos, gyulladt bőrt kezelni

Hatása:

  • antioxidáns
  • gyulladáscsökkentő
  • vírusellenes
  • membránstabilizáló
  • inzulirezisztencia-ellenes
  • májvédő
  • májsejt regeneráló

A máriatövis kivonat és egyéb készítmények a máj betegségein túlmenően az emésztéssel kapcsolatos problémák kezelésére is kiválóan alkalmazhatók. Helyreállítja a nem megfelelő vérnyomást és a cukorbetegség kezelésében is segítség lehet. Kúraszerűen alkalmazva javul az epe működése, csökken a fáradság érzés, tökéletesedik a szervezet méregtelenítő működése és az emésztés is javul.

Szilimarin szedése, túladagolás

Javasolt napi adagja 200-300 mg. De minden esetben érdemes kezelőorvossal konzultálni a különböző készítmények szedése előtt, az egyéni eltérések miatt. Főleg, ha más betegségekre is szedünk gyógyszert.

Allergiát ritkán okoz (abban az esetben haspuffadás, hasmenés, hányinger léphet fel), szedése hosszú távon is biztonságosnak tekinthető. Túladagolásától normál esetben nem kell tartani.

Ellenjavallat: terhes és szoptató kismamák ne alkalmazzák és gyerekeknek sem javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom