Zsírmáj máriatövis

A zsírmáj máriatövis kivonatokkal és különböző vitaminok és célzott összetevők által gyártott készítményeknek köszönhetően segítség lehet a probléma megoldásában. Azonban érdemes tudni, hogy nemcsak gyógynövények vagy tabletták és egyéb készítmények nyújthatnak segítséget, érdemes a mozgást is beiktatnunk a napi tevékenységeink közé. Ezen túlmenően pedig ajánlott megreformálni az étkezési szokásainkat is.  

Mi is az a zsírmáj?

A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Emiatt pedig a májsejt könnyebben elpusztul, a végeredmény pedig akár májzsugor is lehet. Bár erre jellemzően az alkoholizmus következményeként gondolunk, tudni kell, hogy napjainkra a nyugati világ egyik leggyakoribb máj rendellenessége a nem alkoholos eredetű zsírmáj. Szomorú, de már 10-12 éves gyerekeknél is diagnosztizálják. Ennek okai a vizsgálatok alapján pedig a túlzott finomított szénhidrát fogyasztásban és a mozgásszegény életmódban keresendő.

Mitől alakulhat ki zsírmáj?

 1. túlzott alkoholfogyasztás
 2. sok cukor, finomított szénhidrát fogyasztása
 3. mozgásszegény, stresszes életmód
 4. a várandóság során is kialakulhat – ez az úgynevezett akut zsírmáj, mely elég ritka, de nagyon súlyos betegség, mely akár azonnali beavatkozást is igényelhet
 5. anyagcsere-betegségek során, mint. pl. a cukorbetegség, a vérzsírok felszaporodása vagy az elhízás
 6. gyógyszerek pl. szteroidok, hormonális fogamzásgátlók

Zsírmáj tünetei

A zsírmájnak sokszor semmilyen tünete nincs, cukorbetegeknél általában a májenzim rutinszerű vizsgálatakor merül fel a gyanúja. A jellegzetes sárgaság, mint tünet, már csak nagyon súlyos állapotban jelentkezik, addig észrevétlen marad.

Mik lehetnek ezek a tünetek?

 • sárgaság
 • puffadás
 • májtáji kellemetlenség, máj környéki diszkomfort érzet

A zsírmáj máriatövis hatása már évszázadok óta ismert és alkalmazott is a népi gyógyászatban. Napjainkra számos felhasználási módja ismert, elsősorban gyógyszeripari alapanyag. Míg régen vadon nőtt, napjainkra világszerte termesztett gyógynövény. Használatát nemcsak betegségek esetén, de egészségmegőrzés gyanánt is alkalmazzák.  

Zsírmáj máriatövis és egyéb gyógynövény kezelésével

A máj méregtelenítésére többféle gyógynövény is a segítségünkre lehet. Érdemes ezeket kúraszerűen alkalmazni elősegítve ezzel az egészséges máj működését.

Melyek ezek a gyógynövények?

 • articsóka – koleszterincsökkentő, májsejt regeneráló, méregtelenítő hatású
 • kurkumagyógy- és fűszernövény is, mely az emésztésre és a máj tisztítására is jótékonyan hat, ezenkívül antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású is
 • máriatövis – segíti a nehézfémek, gyógyszerek okozta felgyülemlett méreganyagoktól megszabadítani a májat, a máriatövis hatása a májra igazán jótékony

Szerencsére a májunk képes regenerálódni, de nem árt, ha segítjük is ezt a folyamatot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom